Vluchtelingenkamp Calais voorlopig niet ontruimd

De ontruiming van een deel van het vluchtelingenkamp in Calais wordt waarschijnlijk uitgesteld. Enkele hulporganisaties hadden een kort geding aangespannen tegen de geplande ontruiming, maar de rechter heeft laten weten dat hij vandaag geen beslissing zal nemen.

Het kamp in Calais herbergt meerdere duizenden vluchtelingen die via de tunnel onder het Kanaal naar Groot-Brittannië willen en daarom geen asiel willen aanvragen in Frankrijk. De plaatselijke overheid eiste aanvankelijk dat het zuidelijke deel van het kamp ontruimd zou worden en had als deadline 20 uur vanavond gesteld.

Maar enkele hulporganisaties die in het kamp actief zijn, vechten die beslissing aan bij de rechter. Die heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan het kamp en liet nadien weten vandaag nog geen beslissing te nemen. Wellicht zal de uitspraak pas morgen of donderdag volgen.

Volgens de autoriteiten wonen er 3.700 migranten in het kamp. De hulporganisaties zeggen dat het er meer zijn. Volgens hen wonen er in het deel van kamp dat ontruimd zou moeten worden 3.450 mensen, waarbij 300 alleenstaande minderjarigen.  Zij vinden dat de vluchtelingen niet uit het kamp verjaagd kunnen worden omdat er geen alternatieve opvang is.