Watertoevoer deels hersteld in New Delhi

De waterlevering in de Indiase hoofdstad New Delhi is deels hersteld. Het Indiase leger heeft de controle heroverd op het Munakkanaal in de naburige deelstaat Haryana. Leden van een invloedrijke kaste in Haryana hadden het kanaal gesaboteerd om hun eisen in een kastenconflict kracht bij te zetten. Als gevolg daarvan zaten 10 miljoen inwoners van Delhi zonder drinkwater.

Volgens de minister van Water van Delhi, Kapil Mishr, is er "een hoeveelheid water" vrijgegeven waardoor de toevoer in het noorden en centrum van de stad Delhi deels hersteld is. Mishr waarschuwde echter dat de crisis nog niet voorbij is en riep de inwoners van de hoofdstad op om spaarzaam om te springen met water.

"De toevoer zal beperkt blijven totdat het kanaal volledig hersteld is", aldus Mishr. De overheid verwacht dat het nog enkele dagen zal duren voor ook de andere stadsdelen opnieuw gedeeltelijke toegang tot het waternet zullen hebben. Op een volledig herstel voor de stad van zo'n  20 miljoen inwoners is het mogelijk nog twee weken wachten. De scholen in Delhi zijn intussen wel opnieuw open.

Gisteren werd in de deelstaat Haryana een akkoord bereikt tussen de overheid en de leiders van de Jat-kaste. Het leger heeft de controle van het kanaal opnieuw in handen maar het zal nog een tijd duren vooraleer de schade aan het kanaal hersteld is. Bij het kastengeweld in Haryana zijn in vier dagen tijd 19 mensen omgekomen.