Zweedse "horrordokter" veroordeeld tot 10 jaar cel

De Zweedse arts die een vrouw dagenlang opsloot in een speciaal daarvoor gebouwde bunker, is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. "Reden voor de lange straf is dat hij de misdaad minutieus had voorbereid en gedurende geruime tijd had gepland", aldus de motivering van de rechtbank in Stockholm.

De man moet ook een schadevergoeding van 180.000 kronen (zo'n 19.000 euro) aan de jonge vrouw betalen. Hij werd veroordeeld voor het ontvoeren en vasthouden van de vrouw, maar werd vrijgesproken voor verkrachting. Daar werd hij ook voor aangeklaagd, maar dat ontkende hij.

De rechters achtten het bewezen dat de arts zijn slachtoffer verdoofd heeft met vergiftigde aardbeien. Daarna bracht hij de vrouw naar een bunker in het Zuid-Zweedse Skåne, die hij speciaal voor dat doel had gebouwd (foto onder).

Tijdens het proces gaf de arts aan dat hij de bunker had gebouwd omdat hij een vriendin wou. Zijn slachtoffer was "zijn droomvrouw", verklaarde de advocate van de arts, die in zijn vakgebied een goede reputatie genoot.

Volgens de rechtbank was de 38-jarige dokter van plan de vrouw jarenlang als lustobject gevangen te houden in het licht geïsoleerde en geluiddichte verblijf. Hij trok met haar echter naar de politie, toen hij erachter kwam dat haar vrienden haar als vermist hadden opgegeven. Hij verplichtte haar om een verhaal op te dissen dat haar verdwijning moest staven, maar zijn poging om de politie te misleiden leidde tot zijn arrestatie.

De man zei dat hij aan een psychische aandoening leed. Maar volgens de rechters was die niet belangrijk genoeg om verzachtende omstandigheden in aanmerking te nemen. De media hadden de arts de "Zweedse Josef Fritzl" gedoopt. Fritzl had zijn dochter in Oostenrijk 24 jaar lang in een verborgen kelder opgesloten en misbruikt.