"Electrabel moet onbeperkt aansprakelijk zijn voor schade bij kernincident"

De SP.A heeft een wetsvoorstel ingediend om de uitbater van een kerncentrale onbeperkt aansprakelijk te stellen bij een nucleair incident. De partij begrijpt naar eigen zeggen niet dat minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) een staatsgarantie wil geven aan de uitbaters.

Marghem heeft een plan klaar om een staatsgarantie te geven aan de uitbaters van nucleaire sites, om zo grote risico's bij zulke installaties te kunnen verzekeren. Dat schrijft De Tijd. De Belgische kerncentrales liggen al lang onder vuur door incidenten, en door strengere regels gooien privéverzekeraars de handdoek in de ring.

Maar het is niet aan gezinnen om garant te staan bij nucleaire rampen, vindt de SP.A. De partij heeft een wetsvoorstel ingediend om een onbeperkte aansprakelijkheid van de uitbater in te voeren. Momenteel is die beperkt tot 1,2 miljard euro per kerncentrale. Als de schade groter is, draait de overheid op voor de kosten. De SP.A wil dat optrekken tot 2,5 miljard euro, maar ook indien de schade hoger uitvalt, moeten Electrabel en moederbedrijf Engie aansprakelijk blijven.

"Het kan niet de bedoeling zijn, zoals minister Marghem aankondigt, dat de overheid met centen van de gezinnen borg gaat staan bij een nucleair incident", vindt Kamerlid Karin Temmerman. "Er wordt veel te weinig rekening gehouden met de echte kosten van kerncentrales. Ofwel brengt men de ware kosten voor de verwerking van afval en eventuele nucleaire incidenten in rekening ofwel kan men maar beter de boel sluiten."

De plannen van Marghem verstoren bovendien de markt, waarop ook onder meer producenten van wind- en zonne-energie aanwezig zijn, vindt de SP.A tot slot.

Groen: "Zoveelse cadeau voor Electrabel"

Oppositiepartij Groen noemt de staatsgarantie een "zoveelste cadeau" voor Electrabel. "Terwijl de Europese Commissie vragen stelt over de illegale staatssteun voor het openhouden van de oudste kerncentrales, krijgt de nucleaire sector opnieuw een cadeau. Met Marghem als minister is het een heel jaar door Sinterklaas voor Electrabel", vindt Kristof Calvo, federaal fractieleider van Groen.

"Dit is veelzeggend: private verzekeraars vinden het nucleaire te riskant. De sector is in crisis. Niemand is blijkbaar zo roekeloos om veel te oude kerncentrales te verzekeren. Behalve de regering blijkbaar, op kosten van de belastingbetaler."