"Heksen van Bruegel" strijken neer in Brugge

In het Sint-Janshospitaal in Brugge opent een tentoonstelling met als thema "De heksen van Bruegel" de deuren. De expositie loopt in samenwerking met Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Museumorganisatie Musea Brugge pakt dit voorjaar uit met een tentoonstelling rond heksen. Uitgangspunt zijn twee prenten van Pieter Bruegel de Oude waarin hij voor het eerst de heks, zoals we die tot op heden kennen, afbeeldt. "Er waren maar twee prenten nodig, allebei van uitmuntende artistieke kwaliteit, om voor eens en altijd het Bruegeliaanse heksbeeld in Europa te introduceren", klinkt het. Pieter Bruegel beeldt de heks af op een bezem bij een haard met een heksenketel.

De prenten vormen de basis om het verhaal te vertellen van de oorsprong van de heks, van de heksenvervolging en van allerlei gebruiken over toverij in Brugge, en in de Nederlanden. Van kunstenaars uit de Lage Landen zijn meer dan 150 voorstellingen van heksen bewaard gebleven, een productie die nergens anders ter wereld is geëvenaard.

Vanuit heel Europa komt een selectie kwetsbare panelen, manuscripten, prenten en tekeningen naar Brugge om het verhaal van "De heksen van Bruegel" te vertellen. Van zeldzame archiefstukken en handschriften tot de detaillistisch geschilderde sabbatscènes van Frans Francken en David Teniers de Jonge. Absolute hoogtepunten vormen de prenten van Pieter Bruegel zelf.

Musea Brugge werkt hiervoor samen met Museum Catharijneconvent in Utrecht, waarbij vertrokken wordt vanuit een proefschrift van Renilde Vervoort. Naast de tentoonstelling zijn er ook lezingen en rondleidingen uitgewerkt en op 3 juni is er zelfs een concert met de naam "Heksentoeren".

"De heksen van Bruegel" opent morgen de deuren en loopt tot en met 26 juni.