"Opvolger F-16's zal België bijna 15 miljard euro kosten"

De nieuwe gevechtsvliegtuigen die de Belgische regering wil aankopen ter vervanging van de F-16's, zullen over een periode van veertig jaar bijna 15 miljard euro kosten. De samengestelde kosten voor onder andere opleidingen, wisselstukken en latere aanpassingen bedragen immers driemaal de aankoopprijs. Dat zei kolonel Harry Van Pee, die het dossier beheert, in de Kamercommissie Defensie.

Zoals bekend wil de regering 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen om de verouderde F-16's te vervangen. Voor de aankoop is een budget van 3,5 miljard euro voorzien.

Er is nog niet beslist welke vliegtuigen er aangekocht worden. Vijf vliegtuigbouwers hebben zich kandidaat gesteld om de opdracht binnen te halen. De kostprijs van die toestellen loopt nogal uiteen naargelang het type, maar dat is ook het geval met de kosten voor onderhoud en opleiding.

De goedkoopste, maar ook de minst moderne optie is de Zweedse Saab Gripen. Zweden is geen NAVO-land en de aankoop is dus weinig waarschijnlijk. De F-18 Super Hornet van Boeing en de Eurofighter Typhoon zijn duur in onderhoud en niet het neusje van de zalm. De Rafale van Dassault is beter en de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) of F-35 van Lockheed Martin  is een topmodel, nauwelijks zichtbaar op de radar, maar erg duur in aankoop.

Een beslissing is er nog niet, maar Defensie zou een voorkeur hebben voor de F-35. Die komt van dezelfde constructeur als de F-16 en de samenwerking tussen Defensie en Lockheed Martin verliep blijkbaar de voorbije veertig jaar vlot.

Veel zal echter afhangen van met welk ander NAVO-land Defensie wil samenwerken. Nederland heeft al gekozen voor de F-35, Frankrijk voor de Rafale. Duitsland en Groot-Brittannië hebben nu al de Eurofighter Typhoon in gebruik.