Aftelklok beledigt Antwerpse gemeenteraads­leden: "Uw moeder was een hamster"

"Jij bent een visboer", "rot op jij imbeciel" en andere vreemde beledigingen. Dat kregen Antwerpse gemeenteraadsleden gisteren te lezen als hun betoog te lang duurde. De nieuwe aftelklok, geïntroduceerd door burgemeester Bart De Wever (N-VA), leidde tot een aantal verontwaardigde gezichten tijdens de Antwerpse gemeenteraad. Het verhaal staat in de Gazet van Antwerpen.

Tijdens besprekingen in de Antwerpse gemeenteraad heeft ieder lid een beperkte tijd om zijn of haar antwoord te formuleren. De meeste gemeenteraadsleden houden zich echter zelden of nooit aan deze tijd.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) probeerde hiervoor een oplossing te vinden, staat te lezen in de Gazet van Antwerpen. De Wever introduceerde een aftelklok op de schermen van de gemeenteraadsleden. Maar de klok stopte niet gewoon op nul: het gemeenteraadslid wiens betoog te veel tijd in beslag nam, kreeg een "grappige, ietwat bizarre belediging" te lezen, bijvoorbeeld "Uw moeder was een hamster".

"Burgemeester, dit is niet meer serieus"

De nieuwe aftelklok van De Wever was niet echt een succes. Partijgenoot en schepen voor ruimtelijke ordening Rob Van de Velde riep na het lezen van de boodschap "rot op, jij imbeciel", "burgemeester, dit is niet meer serieus".

Met een "big smile" aanschouwde De Wever de verontwaardigde gemeenteraadsleden. Toen hij echter aan zijn betoog begon, liet de aftelklok het afweten. "De batterij is blijkbaar plat", verontschuldigde de burgemeester zich.

Een vergissing

Het draait om een vergissing. Het nieuwe programma achter de aftelklok heeft standaard de vreemde optie om op het einde beledigingen te tonen. "Niemand heeft de moeite gedaan om voor de gemeenteraad het programma volledig te laten lopen", verklaarde Bart De Wever.

Of de aftelklok bij de volgende gemeenteraad opnieuw gebruikt zal worden is niet duidelijk.

lees ook