Assad bekrachtigt bereidheid tot staakt-het-vuren in Syrië

De Syrische president Bashar al-Assad heeft zijn Russische collega Vladimir Poetin verzekerd dat hij bereid is het staakt-het-vuren tussen het regime en de oppositie in Syrië te respecteren. Dat heeft het Kremlin meegedeeld. In een telefoongesprek tussen de twee staatshoofden omschreef Assad de plannen voor het staakt-het-vuren als een belangrijke stap voor een politieke oplossing van het bloedige conflict.

De Verenigde Staten en Rusland hadden de voorwaarden voor het bestand maandag bekendgemaakt. Het zou van vrijdag op zaterdag om middernacht lokale tijd (vrijdag 23.00 uur Belgische tijd) ingaan. De conflictpartijen moeten tegen vrijdagmiddag kenbaar maken of ze de voorwaarden aannemen. De regering in Damascus had gisteren al haar akkoord gegeven over het onderhandelde staakt-het-vuren.

De strijd tegen terreurorganisaties als IS en het al-Nusra Front zal echter voortgezet worden, benadrukten Poetin en Assad. De woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, verklaarde dat de Russische en Syrische standpunten dichtbij elkaar liggen, maar niet dezelfde zijn. Hij noemde echter geen bijzonderheden.

De onderhandelingen met de Verenigde Staten over het conflict in Syrië hebben het vertrouwen tussen Moskou en Washington weer versterkt, zei Peskov. Wegens de omstreden annexatie van de Krim, het schiereiland aan de Zwarte Zee, en het conflict in Oost-Oekraïne zijn de Russische betrekkingen met de VS al enkele jaren ontwricht.

Rusland is een van de weinige landen die rechtstreeks praten met de Syrische regering, aldus Peskov. Gesprekken zijn echter onontbeerlijk voor een politiek einde van de burgeroorlog.