België en Marokko gaan vingerafdrukken uitwisselen

België en Marokko gaan elektronisch vingerafdrukken uitwisselen van criminelen. Dat heeft staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) bevestigd. De uitwisseling moet het makkelijker maken om misdadigers op te sporen als ze naar Marokko vluchten. Over de uitwisseling van de gegevens wordt al meer dan 10 jaar onderhandeld met Marokko. Het akkoord wordt volgende week maandag in Marokko ondertekend.

België en Marokko hebben de voorbije maanden aan een memorandum gewerkt over de samenwerking inzake veiligheid. Een element daaruit is het plan om via elektronische weg vingerafdrukken uit te wisselen van personen die illegaal in het land verblijven, schrijft Knack. Zo zouden Marokkaanse sans-papiers in België - of anderen die zich voor Marokkaan uitgeven - snel geïdentificeerd kunnen worden.

Premier Charles Michel (MR), staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (eveneens N-VA) ontmoeten in dit verband volgende week maandag en dinsdag in Marokko leden van de Marokkaanse regering. We hopen dat het memorandum dan ondertekend zal worden, is te horen bij Francken.

Ook de politiesamenwerking met Rabat wordt opgedreven. Begin maart zal de Kamer zich buigen over een samenwerkingsverdrag in de strijd tegen georganiseerde misdaad en terrorisme. Dat werd in februari 2014 door beide regeringen afgesloten, maar moest nog door de parlementen goedgekeurd worden. Langs Marokkaanse zijde is dat intussen gebeurd.