Eerste veroordelingen voor gebeurtenissen oudejaarsnacht Keulen

In de Duitse stad Keulen zijn de eerste rechtszaken afgehandeld over de gebeurtenissen tijdens nieuwjaarsnacht. Twee Marokkanen en een Tunesiër zijn veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen, gemeenschapsdienst en een boete wegens diefstal.

Een 23-jarige Marokkaanse asielzoeker werd veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk en 100 euro boete omdat hij een gsm had gestolen van een vrouw terwijl ze de dom van Keulen fotografeerde, en omdat hij een kleine hoeveelheid drugs op zak had. 

In een ander proces werd een 22-jarige Tunesiër veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde dat hij een man had afgeleid op een brug in de buurt van het station van Keulen, zodat zijn kompaan, een 18 jarige Marokkaan zijn camera kon stelen.

De Marokkaan, die als minderjarig beschouwd werd, kraag twee jaar proeftijd. Beide mannen moeten ook 60 uur gemeenschapsdienst verrichten.

In het eerste proces verontschuldigde de Marokkaanse man zich tegenover zijn slachtoffer. Dat slachtoffer, een 20-jarige vrouw, had niet onmiddellijk gezien wie haar gsm gestolen had, maar ze kon hem later wel identificeren omdat een Afghaanse vluchteling, die de diefstal had gezien, hem had aangewezen.

Op nieuwjaarsnacht werden in Keulen meer dan 1.000 vrouwen aangerand of bestolen. De aanklachten gingen van zedenschennis, het toebrengen van lichamelijke letsels, beledigingen en handtassendiefstal tot andere vormen van diefstal. Meer dan 450 klachten gingen over seksueel gerelateerde misdrijven. Tot nu toe hebben de politiediensten zo'n 75 verdachten geïdentificeerd. De meesten komen uit Noord-Afrika en zijn illegaal of asielzoeker in Duitsland.

Toch is het goed mogelijk dat niet alle verdachten geïdentificeerd worden. Dat heeft politiechef Jürgen Mathies aan de BBC gezegd. "De beelden van de bewakingscamera's zijn niet duidelijk genoeg om de daders van de seksuele aanrandingen te identificeren. We kunnen enkele diefstallen zien, maar dat is alles. We steunen op getuigenissen van ooggetuigen en slachtoffers om de daders te identificeren."

De huidige processen hadden niets te maken met de aanrandingen.