Ex-verloofde Salah Abdeslam: "Geen plaats voor jou in mijn leven"

De 24-jarige ex-verloofde van Salah Abdeslam, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en nog altijd voortvluchtig is, heeft onder een schuilnaam een interview gegeven aan het weekblad Knack. In een gesprek met Montasser AlDe'emeh geeft ze aan dat ze verder wil met haar leven, in alle anonimiteit, zonder Salah. Ze wil een keer met de media praten "omdat ik niet akkoord ben met wat er allemaal over mij gezegd is", en daarna nooit meer.
Salah Abdeslam

De vrouw woont in Sint-Jans-Molenbeek en leerde Salah kennen toen zij 16 jaar was en hij 18. "Hij woonde toen bij ons in de wijk, hij was toen helemaal niet wie hij nu is. Hij was vriendelijk en lief. (...) Op een dag stapte hij op me af. "Ik ben een stille aanbidder', zei hij. Ik stond perplex, ik had het helemaal niet verwacht. Het heeft nog een paar weken geduurd voordat we echt met elkaar begonnen te praten. En toen sloeg de vonk over."

Kort nadien duikt de naam van Abdelhamid Abaaoud op, de man die gezien wordt als de bedenker van de aanslagen in Parijs. "Hij was een van zijn beste vrienden", zegt zijn ex-vriendin. Ze heeft nooit met hem gepraat, "het leek alsof hij voor niemand respect had". Volgens haar veranderde Salah onder invloed van Abaaoud. "Er groeide steeds meer afstand tussen ons. (...) Ik verwijt het aan Abdelhamid dat Salah minder aandacht voor me had."

In 2011, een jaar na hun verloving, werd Salah ontslagen bij de MIVB, waar hij werkte als elektromechanicus, voor criminele feiten. "Hij was tot dan nooit in aanraking gekomen met het gerecht. Hij had een blanco strafblad. Wat er gebeurd is, weet ik écht niet: hij wilde er niet over praten. Hij is veroordeeld en na een maand werd hij vrijgelaten. Abdelhamid heeft zes maanden vastgezeten. (...) Na zijn vrijlating werkte hij af en toe als interim. Hij deed niet genoeg zijn best om zijn leven weer op de sporen te krijgen. Ik werd de situatie een beetje beu. Mijn ouders vonden dat hij vast werk moest hebben, anders konden ze de bruiloft niet laten doorgaan."

"Was hij maar naar Syrië vertrokken in plaats van naar Parijs"

Volgens de vrouw moet Salah ergens in 2014 geradicaliseerd zijn, nadat Abdelhamid Abaaoud al naar Syrië vertrokken was. "Salah leek geschokt toen er gruwelijke beelden van Abdelhamid opdoken, al denk ik nu dat hij deed alsof. Hij zei dat het zijn probleem niet was, dat ieder van hen zijn eigen weg gekozen had. Later begreep ik dat ze nog contact hadden en dat Abdelhamid hem probeerde te overhalen om naar Syrië af te zakken."

In de laatste maanden voor de aanslagen in Parijs deed Salah volgens zijn ex-vriendin "vrij normaal". "Tegenover mij was hij in elk geval rustiger, vriendelijker en liever geworden." Tijdens een etentje op 10 november, drie dagen voor de aanslagen werd duidelijk dat er wel iets scheelde, vertelt de vrouw in het gesprek. "Hij zei me dat als hij me niet tijdens het aardse leven kon huwen, we zouden trouwen in het paradijs. Ik vroeg wat hij daarmee bedoelde, maar hij wimpelde al mijn vragen af en bleef maar herhalen dat alles goed was. En dan plots moest hij er snel vandoor."

In het interview vertelt ze verder hoe ze het nieuws van de aanslagen op 13 november via de televisie vernam, maar pas zondag hoorde dat haar verloofde erbij betrokken was, toen zijn naam in de pers viel. "Ik kon het niet geloven. Echt niet. Was hij maar naar Syrië vertrokken, en niet naar Parijs!", omschrijft ze haar gevoel.

"Ik heb je niets meer te zeggen, in mijn nieuwe leven is geen plaats voor jou""

AlDe'emeh vraagt wat ze tegen Salah zou zeggen, als hij nu met haar contact zou opnemen. "Ik heb liever dat hij dat niet zou doen. Ik weet niet wat ik zou moeten zeggen. Voor mij is het definitief gedaan. Ik maak officieel een einde aan onze verloving. Ik wil verder met mijn leven."

Heeft ze nog een boodschap? "Waarom? Waarom? Oh Salah, waarom? We hadden hier samen een mooi leven kunnen uitbouwen. Was dat niet jouw droom, toen je mijn hand voor het eerst vastnam? Was de liefde voor mij niet sterker dan de haat in jezelf? Ik schaam me in jouw plaats! Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein jouw aandeel in de aanslagen was. Denk aan de slachtoffers van Parijs! Denk aan hun families! Je hebt me ontzettend gekwetst. Je hebt jouw en mijn familie te schande gebracht. Ik heb je niets meer te zeggen, behalve dit: weet dat ik een nieuw leven zal beginnen, en dat daar geen plaats meer is voor jou."

Of ze hem zou aanraden zich over te geven, vraagt AlDe'emeh nog. "Ik denk dat hij nog liever sterft."

Het volledige interview in Knack vindt u hier. Montasser Al'De'emeh is vanavond ook te gast in "De afspraak" op Canvas.