Gebruik van antidepressiva blijft stijgen

Ondanks alle campagnes en waarschuwingen is het gebruik van antidepressiva in ons land het voorbije jaar opnieuw gestegen. Op twintig jaar tijd is de verkoop zelfs verdriedubbeld.
Alice S. / BSIP

Volgens cijfers van het Instituut voor Farmaco-Epidemiologie België (IFEB) zijn er vorig jaar 314 miljoen dagdosissen antidepressiva verkocht. Dat is bekendgemaakt in het programma "De wereld vandaag".

Het gaat om een stijging met 2,7% tegenover 2014 en een stijging van 16% tegenover 2010 en tegenover 2005 is er zelfs een stijging met 35%. Op twintig jaar tijd is het gebruik van antidepressiva verdriedubbeld.

Nochtans zijn er de voorbije jaren tal van campagnes geweest om het gebruik van die pillen te ontmoedigen, zonder veel succes blijkbaar.

De Hoge Gezondheidsraad stelt dat psychofarmaca te vlug worden voorgeschreven en dat er bij langdurige gebruikers zelden een poging wordt gedaan om ze af te bouwen.

Volgens professor en psychoanaliticus Stijn Vanheule van de UGent is de stijging van de verkoop nu al twintig jaar min of meer constant. Antidepressiva worden door artsen en psychologen te snel voorgeschreven door een verkeerde manier van denken. Er is een andere manier nodig, namelijk van het kijken naar de persoon van de patiënt, de situatie, voorgeschiedenis, relaties, werk en school. Ook de patiënt zelf moet er zich van bewust worden dat problemen niet altijd het best met een pil kunnen worden opgelost.

Toch is in sommige gevallen medicatie een zegen voor veel patiënten met grote problemen, maar niet voor iedereen, aldus professor Vanheule.

"Niet altijd beste oplossing"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat artsen en patiënten beseffen dat antidepressiva niet altijd de beste oplossing zijn.

De Block zei dat ze gaat bespreken op welke manier de voorschrijvers overtuigd kunnen worden om minder antidepressiva voor te schrijven. Anderzijds merkt ze op dat het bekend is dat stressgerelateerde ziekten in opmars zijn, zoals burn-out, stress op het werk en het feit dat de combinatie arbeid-gezin niet altijd evident is. Daar moeten ook op andere terreinen aan gewerkt worden, zegt De Block.