Geen vierde termijn voor Evo Morales in Bolivia

Het is officieel: in een referendum heeft de bevolking van Bolivia zich verzet tegen een grondwetswijziging die een vierde ambtstermijn voor president Evo Morales mogelijk moest maken. Die laatste liet al verstaan dat hij de uitslag zal respecteren.

Met 99,41 procent van de stemmen geteld blijkt dat de nee-stemmers hebben gewonnen, met 51,33 procent.

Morales is al sinds 2006 president van Bolivia, een van de armste landen van Latijns-Amerika. Tijdens zijn regeerperiode groeide de economie met 4,9 procent en kon het aantal mensen in armoede sterk gereduceerd worden.

Latijns Links op laatste benen?

Evo Morales is een van de linkse presidenten in Zuid-Amerika wiens beste jaren inmiddels achter de rug lijken. Zijn geestes- en ambtsgenoten in een aantal andere landen lijken intussen ook al wat op hun retour.

In Venezuela groeit de kritiek op en het protest tegen het "Bolivariaanse regime" van president Nicolas Maduro, in Argentinië heeft de linkse presidente Cristina Fernandez de Kirchner vorig jaar de verkiezingen verloren van haar rechtse opponent Mauricio Macri en in Brazilë krijgt president Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij alsmaar meer te maken met protest tegen haar beleid.