Google financiert eerste Europese mediaprojecten

Internetreus Google heeft voor een totaal van 27 miljoen euro de eerste financieringen toegewezen aan Europese mediaprojecten in het kader van het Digital News Initiative Innovation Fund. Voor België gaat het om 2,26 miljoen euro voor zes projecten.

Googles fonds voor mediaprojecten werd vorig jaar boven de doopvont gehouden. Het Amerikaanse bedrijf reserveerde 150 miljoen euro om digitale innoverende projecten in de Europese pers te financieren. De eerste schijf van 27 miljoen euro voor 128 projecten uit 23 Europese landen werd nu toegekend.

Voor België maakt Google maar één project wereldkundig, omdat, zo luidt de uitleg, de formaliteiten met de andere partners nog niet helemaal rond zijn. Uitgeverij De Persgroep krijgt steun - hoeveel is niet gecommuniceerd - voor het project 'Digital news rack'. Hiermee wil De Persgroep digitaal nieuws verspreiden in bepaalde locaties. Denk bijvoorbeeld aan de wachtzaal bij de dokter, waar je dan gratis digitaal een magazine kan lezen. De dokter heeft hierbij een abonnement genomen via het digital news rack.