Hongarije organiseert referendum over migrantenquota

De Hongaarse regering gaat een referendum houden over de invoering van quota voor migranten, die de Europese Unie heeft opgelegd. Boedapest heeft die quota verworpen, net zoals veel andere Oost- en Centraal-Europese landen.

Eerder had de Europese Commissie een verdelingsplan opgesteld voor de hervestiging van 160.000 asielzoekers over de EU-lidstaten. Polen, Hongarije, Slovakije, Tsjechië en Roemenië zijn daar erg tegen gekant en weigeren om het plan te aanvaarden, ook al is dat goedgekeurd met een meerderheid op een Europese top.

Dat heeft tot heel wat spanningen geleid in de EU. Volgens de Hongaarse premier Viktor Orban zullen de migrantenquota "de etnische, culturele en religieuze kaart van Hongarije en Europa hertekenen".

Onze regering reageert op het gevoel van de man in de straat, zei Orban. We denken dat het opleggen van quota voor migranten zonder de steun van de lokale bevolking gelijk staat aan machtsmisbruik, vindt hij.

Daarom wil hij nu de mening van de Hongaarse bevolking horen. Wanneer het referendum er komt, is nog niet bekend.