Lippens: "Sluit migranten op in kamp zoals Guantanamo, maar dan zonder folteren"

"Sluit migranten op in een kamp zoals Guantanamo, maar dan zonder het folteren en met toiletten." Dat heeft burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist gezegd aan De Tijd en kranten van Sudpresse, in reactie op de mogelijke komst van transitmigranten uit Calais. Lippens zegt dat zijn opmerking uit de context gerukt is.

"Goed, die mensen komen ons land binnen. Maar ofwel hebben ze de toelating om te blijven en zijn ze in regel. Ofwel zijn ze hier illegaal, en dan zouden ze moeten worden opgesloten en twee dagen later naar hun land van herkomst worden teruggevlogen", vindt Lippens. "Illegaal is illegaal. En als men mij dan vraagt of er een soort Guantanamo moet komen, dan zeg ik: akkoord, ja. Maar dan zonder het martelen en met toiletten."

Lippens maakt zich in zijn gesprek met De Tijd sterk dat er geen transitkamp zal ontstaan in Knokke-Heist. "We controleren dat dagelijks en ruimen meteen alles op", onderstreept de burgemeester. Het twintigtal asielzoekers dat Knokke-Heist toegewezen kreeg via het spreidingsplan zal de gemeente wel opvangen.

Lippens spreekt tot slot zijn steun uit voor de aanpak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Gelukkig hebben we de N-VA", zegt de burgemeester in het Sudpresse-interview. "Met de socialisten zouden we nog 80.000 illegalen meer hebben. En ze zouden hun verblijfsvergunning gekregen hebben en ze zouden mogen stemmen bij de volgende verkiezingen."

In de gemeentepolitiek is de N-VA een concurrent van Lippens' partij, Gemeentebelangen.  De N-VA is de enige oppositiepartij in de gemeenteraad van Knokke-Heist en clasht met Lippens.

"Uit context"

In "Terzake" zei Lippens dat zijn uitspraak over Guantanamo uit de context was genomen. Hij had tijdens het interview gezegd dat de illegalen in een gesloten omgeving moesten ondergebracht worden, en daarop had de interviewer geopperd: "Zoals Guantanamo?"

Lippens had daarop geantwoord: "Ja, waarom niet? Maar dan in een systeem waar er badkamers zijn, waar er douches zijn, twee dagen, drie dagen, en dan naar het buitenland. Neen, laat ons realist zijn", zei Lippens, "ik weet ook wat Guantanamo is, het is belachelijk, ik ben zo niet, ik ben ook niet zo opgevoed."