Maastricht wil nieuw bestemmingsplan voor sneltram

Maastricht wil een nieuw bestemmingsplan voor de sneltram uit het Spartacusproject. Dat is gisteravond op de gemeenteraad beslist na een marathonzitting van meer dan vijf uur. De zitting kwam er nadat de Nederlandse Raad van State het oorspronkelijke plan voor de sneltram had vernietigd.
Archieffoto

Maastricht gaat Vlaanderen nu voorstellen om een nieuw bestemmingsplan uit te werken met als eindhalte Mosae Forum en dus niet langer het station van Maastricht. "De coalitie is nog steeds volstrekt voorstander van het project, ondanks alle kritiek. Maar als je onmogelijke eisen gaat stellen, trek je de stekker eruit", zegt  wethouder John Aerts.

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken is niet te spreken over de houding van Maastricht: "Het is eigenlijk een provocatie. Een verkrampte poging van Maastricht om de eigen verantwoordelijkheid te ontlopen. Mochten ze zich nu verbinden om binnen een tijdspanne van 5 tot 10 jaar de sneltram door te trekken tot aan het treinstation, zoals beloofd, dan zou iedereen blij zijn. Nu zeggen ze eigenlijk dat ze ermee stoppen."

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en het stadsbestuur van Maastricht hebben binnenkort een overleg over de toekomst van de sneltram.