Mars Belgium haalt vandaag risicovolle snoeprepen op

Mars Belgium gaat vandaag de snoeprepen ophalen die door een productiefout mogelijk stukjes plastic kunnen bevatten. Gisteren kondigde Mars aan dat het repen van Snickers, Mars, Milky Way mini en Celebrations uit voorzorg terugroept in 56 landen nadat een consument in Duitsland een stukje plastic had ontdekt in zijn snoepreep afkomstig uit een Nederlandse fabriek.

"Tegen vanavond zullen we een beter zicht hebben op het precieze aantal snoeprepen dat teruggeroepen wordt", zegt Kathy Heungens, Corporate Affairs Director van Mars Belgium. Voor de Belgische markt zou het om enkele honderdduizenden snoeprepen gaan. "Eens we alle repen teruggekregen hebben, worden er de nodige tests op uitgevoerd", zegt Heungens. "Ze zullen dan waarschijnlijk vernietigd worden."

"Dure grap en weg voorraad"

Volgens Pierre-Alexandre Billiet, distributie-expert en CEO van Gondola, een maandblad voor de distributiesector, houdt de terugroeping voor Mars enorme kosten in. "De kosten per teruggeroepen product bedragen naar schatting 30 tot 40 procent van de verkoopsprijs."

Daarnaast wijst hij ook op een probleem van het wegvallen van de productvoorraad bij Mars. "Een leverancier is contractueel verbonden om zijn product te leveren", zegt Billiet. "Dus hij is ook verplicht om gebrekkige producten te vervangen." Kathy Heungens verzekert dat Mars Belgium er alles aandoet om de de rekken van zijn klanten zo snel mogelijk opnieuw aan te vullen.

Billiet schat dat de terugroepactie voor alle landen enkele tientallen miljoen euro kan kosten.