Ngo's starten reddingsactie op Middellandse Zee

De ngo's Dokters van de Wereld (DvdW) en SOS Méditerranée gaan met een schip op de Middellandse Zee patrouilleren om vluchtelingen in nood te redden. Het schip, de Aquarius, kan 500 mensen opvangen en vaart voor het eerst morgen uit vanaf het eiland Lampedusa.

Aan boord worden de drenkelingen zowel medisch als psychologisch verzorgd. "Het schip zal actief blijven zolang het nodig is en er fondsen voor worden gevonden", zegt Jelle Boone van DvdW. Volgens hem zal het project 600.000 euro kosten voor de eerste zes maanden.

Het 77 meter lange schip zal na drie weken terugkeren voor herbevoorrading en aflossing van de ploegen. Ook dan zullen de drenkelingen worden ondergebracht in verschillende Italiaanse havens.

Er zullen, naast de bemanning die het schip bestuurt, twaalf personeelsleden van de ngo's meevaren om de vluchtelingen te helpen. Onder deze twaalf opvarenden zijn twee dokters, twee verplegers, een tolk, een logistiek verantwoordelijke, een communicatieverantwoordelijke en vijf experts op vlak van reddingsoperaties.

Volgens de ngo's kwamen in 2015 meer dan een miljoen asielzoekers naar Europa via de Middellandse Zee. Bij deze ondernemingen stierven 3.772 mensen, waarvan het merendeel naar Italië trachtte te komen.