Nieuw toestel waarschuwt verplegers via app voor lage rugpijn

Verplegers in het woonzorgcentrum Lindelo in Lille hebben dankzij een nieuw toestel veel minder last van rugklachten. Ze dragen sinds kort een apparaat dat hun bewegingen in de gaten houdt. Als ze in een slechte houding staan, gaat er een alarm af, waardoor ze hun beweging meteen kunnen bijsturen.

In het woonzorgcentrum Lindelo waren geregeld verschillende personeelsleden afwezig door rugklachten. Gemiddeld was het voltallige personeel jaarlijks 190 dagen afwezig door rugproblemen, momenteel nog slechts 12 dagen.

Elke verpleger draagt tegenwoordig een klein toestel op de rug, dat gegevens over hun bewegingen verzamelt en doorstuurt naar een app. Het apparaat is ontworpen door een bedrijf in Vorselaar. De "Bodyguard" meet en monitort bewegingspatronen van de ledematen, gewrichten en ruggengraat. Op die manier kan het toestel afwijkende bewegingen detecteren.

Het apparaat houdt voortdurend in de gaten of verplegers hun rug tijdens het werk niet te veel belasten, wanneer ze voorover buigen bijvoorbeeld. Wanneer hun houding te slecht wordt, gaat er een alarm af, wat hen moet aansporen om hun houding of beweging bij te stellen.

"We zien dat het werkt. Onze collega's voelen zich veel beter, omdat ze feedback krijgen op maat. Ze hebben nu minder vaak last van hun rug", aldus directeur Kris Breughelmans. "Ze gaan zich consequent anders gedragen. ook buiten het werk. Dat is ook het advies bij deze tool: heb niet alleen aandacht voor je rug op de werkvloer, maar ook thuis. Bijvoorbeeld voor de manier waarop je in de zetel zit, en of je wel regelmatig beweegt."