Oostenrijk en Balkanlanden overleggen over vluchtelingen

Oostenrijk en negen Balkanlanden hebben in Wenen overleg gepleegd om tot een meer uniforme aanpak van de vluchtelingen te komen. Ze spraken af om politieagenten te detacheren naar "de meest getroffen grenzen" en willen gemeenschappelijke standaarden uitwerken voor de behandeling van migranten.
AFP or licensors
De Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner (l) en haar Sloveense collega Vesna Gyorkos Znidar.

Merkwaardig genoeg vinden de landen de samenwerking met Griekenland essentieel, maar dat land was niet op de vergadering uitgenodigd - tot groot ongenoegen van de Griekse premier Alexis Tsipras. De tien roepen met name op tot meer coördinatie tussen Griekenland en Macedonië.

"De migratiestroom die via de westelijke Balkanroute loopt, moet substantieel afgezwakt worden om de disproportionele last voor de partners langs de route te verlagen", zo staat er in een gemeenschappelijke verklaring van de ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken. Om de bewaking van de grenzen te ondersteunen, moet werk gemaakt worden van de ontplooiing van politieagenten aan de meest getroffen grenzen. De deelnemers aan de "Managing Migration Together"-top vragen ook een gemeenschappelijke aanpak bij onder meer de registratie en de terugkeer van migranten.

Europese top

Het is niet toevallig dat de top van Oostenrijk, Kroatië en Slovenië, Albanië, Macedonië, Kosovo, Montenegro, Servië en Bosnië-Herzegovina nu plaatsvindt

Donderdag vindt in Brussel een nieuwe vergadering plaats van de Europese ministers die bevoegd zijn voor Asiel en Migratie. Voor de 28 EU-lidstaten zich opnieuw over de crisis buigen, hebben de landen langs de Balkanroute alvast geprobeerd zich op één lijn te zetten.

Op hun vergadering zullen de Europese ministers donderdag nogmaals van gedachten wisselen over de reeds genomen maatregelen en over mogelijk toekomstige initiatieven. Voor de vergadering steken Oostenrijk en de Balkanlanden Kroatië, Slovenië, Macedonië en Servië opnieuw de koppen bij elkaar, nu wel in het gezelschap van Griekenland en Duitsland. De verwachtingen zijn alvast bijzonder laag. De politieke verdeeldheid in de Europese Unie blijft immers heel groot.