Opnieuw 30-tal vluchtelingen aangetroffen aan Westkust

Vanmorgen zijn aan de Westkust opnieuw zowat 30 vluchtelingen aangetroffen. Sinds de extra politiecontroles aan de Belgisch-Franse grens hebben al 90 mensen geprobeerd om ons land illegaal binnen te komen. Wie dat wil, kan asiel aanvragen maar tot nog toe heeft niemand van die mogelijkheid gebruikt gemaakt. De vluchtelingen, vooral Afghanen, zijn dan ook allemaal teruggestuurd naar Frankrijk.
Kurt Desplenter

De meeste vluchtelingen kwamen te voet of met de bus uit Duinkerke. Aan de grens krijgen ze de vraag of ze asiel willen. Wie dat wil, wordt naar Brussel gebracht om de asielaanvraag in te dienen.

Tot nog toe is geen enkele vluchteling of migrant op het aanbod ingegaan. Allemaal willen ze immers vanuit Zeebrugge proberen om Groot-Brittannië te bereiken. "Voor het eerst zien we dat ze bagage bij zich hebben", zegt Nico Paelinck van de politiezone Westkust. "Het ziet ernaar uit dat ze langer willen blijven."

"Geen intentie om naar Frankrijk terug te keren"

"Normaal is er een lus. Ze proberen in Zeebrugge hun geluk te beproeven. Lukt dat niet, keren ze normaal terug naar Calais en Duinkerke. Nu zijn ze bepakt, dus hebben ze niet de intentie om terug te keren. Laat het duidelijk zijn: wie hier asiel aanvraagt is welkom en zal begeleid worden", stelt Peter Dewaele van de federale politie.

Behalve aan de Westkust zijn ook in het binnenland 25 mensen onderschept. Het gaat vooral om Syriërs, Iraniërs en Afghanen. Zij werden naar een afhandelpunt gebracht voor registratie en screening. Indien nodig krijgen ze daar ook de nodige hulp.

Signaal

In totaal nemen 298 lokale en federale agenten aan de actie deel. Daarbovenop controleert de cavalerie de duinen en is er steun vanuit de lucht.

"We willen een signaal geven dat de doorgang hier moeilijk is. We moeten koste wat het kost vermijden dat hier een nieuw tentenkamp ontstaat. Er zijn nu vier controlepunten die we permanent evalueren", zegt Dewaele.

Zijn collega van de lokale politie beaamt. "Ik denk dat als wij dat een week aanhouden de tamtam wel zal weerklinken. Die gaan dan misschien andere kanalen proberen, of andere manieren, meer naar het zuiden van Frankrijk, naar Cherbourg of Le Havre. Voorlopig moeten we de inspanning aanhouden. Als we dat kunnen volhouden, zal dat wel voldoende signaal zijn."

Kurt Desplenter