Opnieuw acties bij bedreigde Albert Heijnwinkels

Voor de tweede dag op rij is er onrust in de winkels van Albert Heijn. Gisteren raakte bekend dat wegens de fusie van Delhaize en Ahold enkele Albert Heijnfilialen zullen worden afgestoten. Als gevolg daarvan zijn de winkels in de Gentse Overpoortstraat, in Lokeren en in Turnhout vandaag dicht. De winkel aan de Antwerpse Groenplaats is na de actie gisteren vandaag wel gewoon open.
Protest gisteren aan de Albert Heijn aan de Overpoort

De Mededingingsautoriteit eist dat er na de fusie van Delhaize en Ahold - het moederbedrijf van Albert Heijn - acht van de 38 winkels afgestoten worden, omdat de supermarkten in sommige regio's anders te dominant zouden worden. Na het bekendmaken van het nieuws gisteren brak in verschillende Albert Heijn-winkels een spontane staking uit, onder meer in de vestiging aan de Groenplaats in Antwerpen.

Vandaag is de winkel aan de Overpoort in Gent dicht. De winkel moet mogelijk verkocht worden. In Gent en in de andere bedreigde winkels leeft de vrees dat het bestaande personeel zijn werk zal verliezen terwijl Albert Heijn voor andere winkels volop nieuw personeel aanneemt. Het personeel staat aan de deur om de klanten te informeren. Slechts een kleine groep personeelsleden ging vandaag aan de slag. Ook in de pas geopende vestiging van Lokeren heeft het personeel kort voor de middag even het werk neergelegd.

Het personeel van Albert Heijn Gent-Overpoort gaat morgen zeker weer aan de slag. Ze hebben intussen voldoende garanties gekregen dat de vakbonden betrokken worden bij gesprekken over de toekomst van het personeel.

De vestiging in Turnhout blijft zeker de hele voormiddag dicht en mogelijk de hele dag. Het personeel vindt het niet kunnen dat hun winkel zou moeten worden afgestoten, terwijl er gisteren in Gierle een nieuwe Albert Heijnwinkel is opengegaan. Het gaat om een vroegere Peeters-Goverswinkel. Het personeel in Turnhout is misnoegd dat Albert Heijn eigen winkels sluit en geen franchisewinkels van zelfstandige uitbaters.