Oudere broer van Fidel en Raúl Castro overleden

Ramón Castro, de oudere broer van Fidel en Raúl Castro, is dinsdag overleden, zo maakte de Cubaanse openbare omroep bekend. Ramón hield zich altijd ver van het politieke gewoel. Hij is 91 jaar geworden, het is niet bekend waaraan hij is gestorven.
Ramón Castro, 2007

Ramón -liefkozend "Mongo" genoemd- was twee jaar ouder dan Fidel en zeven jaar ouder dan Raúl, huidig president van Cuba. De man had geen interesse voor politiek en studeerde landbouwkunde, alvorens hij de boerderij van de familie in Birán, in de oostelijke provincie Holguín, overnam.

Ook aan de guerrilla tegen Fulgencio Batista nam Ramon niet actief deel, in tegenstelling tot zijn jongere broers. De guerrilla leidde in 1959 tot de revolutie op Cuba. Ramón Castro had nadien wel een bepalende stem bij de landbouwhervormingen in het land. Onder meer inzake veeteelt werd zijn kennis gerespecteerd.

Ramón Castro had naar verluidt een erg joviaal karakter en droeg ook nooit een olijfgroen legeruniform zoals zijn broers. Hij had de laatste jaren van zijn leven wel een lange, witte baard. "Maar ik gelijk niet op Fidel, hij gelijkt op mij want ik ben de oudste", grapte hij.

In 2012 stierf al de oudste zus van de Castro's, Ángela, toen op 88-jarige leeftijd.