Ryanair voert campagne tegen brexit

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat actief campagne voeren om Groot-Brittannië binnen de Europese Unie te houden. De lagekostenmaatschappij wil niet dat het vrije verkeer van personen en goederen binnen zijn afzetmarkt ingeperkt wordt.

Groot-Brittannië is een belangrijke markt voor Ryanair. Het Ierse bedrijf heeft er dertien uitvalsbases, waar in totaal meer dan 3.000 mensen werken. Jaarlijks vervoert de lagekostenmaatschappij naar eigen zeggen 35 miljoen mensen tussen Britse steden en het Europese vasteland. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal reizigers.

De Britten bepalen in een referendum op 23 juni of hun land tegen aangepaste voorwaarden lid blijft van de EU. Ryanair gaat zich de komende maanden inzetten voor een "volmondige ja-stem", aldus topman Michael O'Leary. Hoe die campagne er precies zal uitzien, is nog onduidelijk.