Sneeuwstorm houdt poolreiziger Hubert op de Zuidpool

De Belgische poolreiziger Alain Hubert zit vast op de Zuidpool. Hubert had van de rechter de toestemming gekregen om samen drie leden van zijn stichting terug te keren naar Antarctica voor het opstellen van een inventaris. Maar extreme weersomstandigheden dwongen de aanwezige expeditieleden om de regio te verlaten. Voor Hubert en zijn reisgenoten zit er niets anders op dan op beter weer te wachten.

Hubert en zijn stichting International Polar Foundation (IPF) zijn al geruime tijd in een juridisch conflict verwikkeld met de Belgische staat. Het conflict gaat onder meer over het eigenaarschap van de poolbasis en het daar aanwezige materiaal. Er lopen verschillende procedures en er vielen ook al verscheidene arresten. Zo mocht Hubert niet meer naar de basis Prinses Elisabeth reizen en ook geen materiaal meenemen, op straffe van een dwangsom.

In november raakte bekend dat hij dat toch gedaan had. Het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) betichtte hem van het stelen van materiaal. Hubert ontkende dat het om diefstal ging maar gaf alles terug.

Tegensprekelijke inventaris

Eind december oordeelde de rechter in beroep dat Hubert van 19 tot 23 februari naar de Zuidpoolbasis mocht terugkeren om er -samen met de tegenpartij, de Belgische staat- een zogenoemde tegensprekelijke inventaris op te maken.

De staat werd in deze vertegenwoordigd door de expeditieleden die al sinds september op de basis verblijven. Hubert reisde, samen met een deurwaarder en twee medewerkers van zijn stichting, op de afgesproken data af en regelde ook zelf zijn transport naar het gebied.

Winter al gestart

Maar wegens het extreem slechte weer ter plekke -de winter op Antarctica begint rond deze tijd- werd uiteindelijk beslist om de terugkeer van de expeditie te vervroegen. In het kleine vliegtuigje dat de 15 expeditieleden terug naar het vasteland moest brengen, was geen plaats meer voor Hubert en zijn medewerkers. Maar dat heeft niets met slechte wil te maken, benadrukt de woordvoerder van Sleurs. Er mogen nu eenmaal geen grotere vliegtuigen naar het gebied vliegen.

Er zit Hubert en zijn gezelschap dus niets anders op dan te wachten op een tijdelijke weersverbetering om de terugreis aan te vatten, voor de winter echt begint.

De inventaris was overigens nog niet helemaal klaar. Beide partijen zullen dus moeten terugkeren om ze af te werken. Dat zal vermoedelijk ergens in het najaar gebeuren.