Spaanse socialisten terug naar af met formatiegesprekken

In Spanje willen de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering niet vlotten. Vanochtend had de socialistische partij PSOE een akkoord aangekondigd met de liberale Ciudadanos. Het uiterstlinkse Podemos dat nodig is voor een meerderheid, wil nu echter niet meer praten met de socialisten.
Pedro Sanchez dan toch niet op weg naar premierschap?

Vanochtend kondigden de PSOE en Ciudadanos aan dat ze werk willen maken van een "democratisch herstel" in Spanje, na de corruptieschandalen van de laatste jaren. Er zou een einde komen aan de immuniteit van parlementariërs en het premierschap zou beperkt worden tot maximaal twee mandaten. In het akkoord is ook sprake van een grondwetshervorming.

Het akkoord moet wel nog worden voorgelegd aan de partijtop van de twee partijen en moet ondertekend worden door de fractievoorzitters van de partijen in het Spaanse parlement.

Ciudadanos had eerder geweigerd om zich bij de vorming van een regering rond de socialisten aan te sluiten. De koerswijziging van vanochtend leek even het pad te effenen voor de socialistische leider Pedro Sanchez om premier te worden.

Nu volstaan die twee partijen niet om een meerderheid in het Spaanse parlement op poten te zetten. Daartoe onderhandelden de socialisten ook met de extreemlinkse Podemos en net daar wringt nu plots het schoentje.

Podemos zegt neen, terug naar af

Vanavond kondigde Podemos dan aan dat het de gesprekkenmet de socialisten nu opschort. Volgens de nummer twee van de partij, Inigo Errejon, verwerpt zijn partij het akkoord van de PSOE en Ciudadanos.

Dat maakt het volgens hem "onmogelijk om een regering van verandering te vormen". Het afzeggen betekent dat Sanchez bij de komende stemming over een nieuwe regeringsleider op 1 maart in het Congres geen meerderheid achter zich zal krijgen.

Eerder mislukte een poging van de conservatieve Partido Popular, nog altijd de grootste partij in Spanje, om een regering te vormen. Die partij vond geen coalitiegenoten. De PSOE probeerde daarop een driepartijenregering te vormen met  Ciudadanos en Podemos, maar die twee kunnen het blijkbaar niet met elkaar vinden.