Trump wint met grote voorsprong voorverkiezingen in Nevada

Donald Trump heeft ook in de Amerikaanse staat Nevada de caucus gewonnen, de voorverkiezing in de strijd om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Hij haalde het met een ruime voorsprong op zijn tegenkandidaten Marco Rubio en Ted Cruz.

Resultaten

Intussen zijn alle stemmen geteld. Donald Trump haalt 45,9 procent van de stemmen. Marco Rubio volgt met 23,9 procent en Ted Cruz met 21,4 procent. Verliezers Ben Carson en John Kasich kregen 4,8 procent en 3,6 procent van de stemmen achter zich.

"Dit is een fantastische avond", begon Trump zijn overwinningsspeech. "We hebben bij de evangelische christenen gewonnen, we hebben bij de jongeren gewonnen, we hebben bij de ouderen gewonnen, we hebben bij de goed opgeleiden gewonnen en we hebben bij de slecht opgeleiden gewonnen." Hij voegde er vervolgens aan toe dat hij houdt van slecht opgeleiden.

Een zelfverzekerde Trump dus, volgens wie de komende twee maanden in de strijd om de Republikeinse nominatie "geweldig" zullen worden. "Maar om eerlijk te zijn, misschien hebben we zelfs geen twee maanden nodig (om de nominatie binnen te halen nvdr.)", klonk het.

In zijn speech kondigde hij ook aan dat hij Guantanamo Bay, de terreurgevangenis op Cuba die huidig president Barack Obama graag wil sluiten, wil openhouden "om ze te vullen met slechteriken". Hij herhaalde ook zijn belofte om aan de grens met Mexico een muur te bouwen. Een muur waar Mexico voor zal moeten betalen, aldus Trump.

Vier staten

Trump heeft nu drie voorverkiezingen gewonnen: de primary in South Carolina, die in New Hamsphire en nu dus de caucus in Nevada. Bij de caucus in Iowa werd hij tweede na Ted Cruz. Die laatste heeft Trump alvast gefeliciteerd met zijn overwinning in Nevada. Hij meent dat het voor de Republikeinse nominatie vooral tussen hem en Trump zal gaan. "De geschiedenis leert ons dat er nog nooit iemand de Republikeinse nominatie heeft binnengehaald zonder een van de eerste drie voorverkiezingen te winnen. En er zijn op dit moment maar twee mensen die minstens een van die voorverkiezingen hebben gewonnen."

Nu is het vooral uitkijken naar de resultaten van Super Tuesday volgende week. Dan worden er voorverkiezingen gehouden in meer dan tien staten.

Bekijk: overwinningsspeech Donald Trump