Unizo wil aanvullend pensioen op maat van kmo

Zelfstandigenorganisatie Unizo wil dat het vrij aanvullend pensioen aangepast wordt aan de noden van de kleine en middelgrote ondernemingen of kmo's tot 250 werknemers. Nu vergen deze contracten, die voor de werknemer een extra opleveren bovenop het wettelijk pensioen, vaak "een administratieve mallemolen".

Het voorstel van Unizo houdt in dat de werknemer zelf kiest bij welke instelling een aanvullend pensioen wordt afgesloten. "Dit komt neer op het principe van de derde pijler (individueel pensioensparen)", zegt woordvoerster Sanderijn Vanleenhove.

"De werknemer sluit een gelijkaardig contract af, maar stuurt de factuur voor de bijdrage vervolgens door naar de werkgever. Die moet dan enkel nog storten. De premie voor het aanvullend pensioen valt onder dezelfde gunstvoorwaarden als in het systeem vandaag: vrijgesteld van RSZ-bijdragen en belastingen, maar wel onderworpen aan een bijzondere bijdragen van 8,86 procent en 4,4 procent verzekeringstaks."

Het voorstel werd besproken tijdens een hoorzitting over het aanvullend pensioen in de commissie Sociale Zekerheid. "Er is een absoluut tekort aan duidelijkheid en transparantie", zegt commissievoorzitter Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Veel te weinig kmo's bieden het aanvullend pensioen aan omdat de contracten onleesbaar zijn." Uit een bevraging van Unizo bij ongeveer 150 werkgevers blijkt dat 8 op de 10 deze tweede pijler niet aanbieden.

Zowel meerderheid als oppositie willen daarom dat de financiële toezichthouder FSMA "standaardfiches opstelt die leesbaar zijn voor de burger". Ook minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zal hierover uitgenodigd worden in de commissie, aldus Van Quickenborne.