Vorig jaar recordaantal klachten over haatboodschappen

Unia, het vroegere Interfederaal Gelijkekansencentrum, heeft vorig jaar een recordaantal klachten gekregen van racisme, homofobie en andere haatboodschappen. Meer dan 400 mensen lieten weten dat ze aangevallen of uitgescholden waren, vooral om hun huidskleur of geloof. Volgens het centrum worden de haatboodschappen ook steeds zwaarder.
© K. Thomas - www.belgaimage.be

Ter vergelijking: Unia noteerde in 2010 338 dossiers die te maken hadden met het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Vorig jaar waren dat er 404. Ook noteerde Unia meer dossiers over haatmisdrijven: 84 dossiers in 2015 tegenover 48 in 2010.

De stijging van het aantal haatdossiers staat los van de aanslagen in Parijs of van de vluchtelingencrisis. "Het zou kunnen dat mensen veel meer ongerust en bezorgd zijn omdat er nu veel meer vluchtelingen naar hier komen, maar los daarvan zien we een tendens bij Belgen waarbij racistisch gedrag als normaal of als meer aanvaardbaar wordt beschouwd", zegt Els Keytsman van Unia. "En dat is toch wel een zorgwekkende tendens."

De meldingen worden ook zwaarder. "Mensen die regelrecht worden uitgescholden, vrouwen van wie de hoofddoek wordt afgerukt op straat... Daar is een toename van de zwaarte van de boodschap of misdrijf." Ook holebi's krijgen het steeds harder te verduren, aldus Unia.

Het centrum noteerde vorig jaar wel iets minder klachten over discriminatie in het algemeen, namelijk 1.596 in plaats van 1.670 in 2014.