Wachtlijsten bij justitiehuizen stijgen spectaculair

Sinds de justitiehuizen een Vlaamse bevoegdheid zijn, zijn de wachtlijsten fors aangegroeid. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Eind vorig jaar stonden er meer dan 2.000 dossiers op de wachtlijst, meer dan het dubbel van twee jaar eerder. Vooral wie van de rechter een werkstraf kreeg, moet veel langer wachten.
BELGA/VERGULT

De justitiehuizen, die onder meer instaan voor de werkstraffen, vrijheid onder voorwaarden en bemiddeling in strafzaken, zijn sinds 2014 een Vlaamse bevoegdheid. "We hebben de wachtlijsten geërfd van het federale niveau, maar ze blijven spectaculair stijgen", stelt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) vast.

Eind 2013 stonden 875 dossiers in de wachtrij, eind 2015 waren dat er 2.184. Vooral de wachtlijsten voor bemiddeling en werkstraffen stegen spectaculair.

"De overstap naar de Vlaamse Gemeenschap gebeurde in volle besparingen. In het najaar 2014 kondigde de federale regering een wervingsstop af, waardoor we de openstaande plaatsen bij de justitiehuizen niet konden invullen", zegt Liesbeth Wyseur, woordvoerster van de justitiehuizen.

Ondertussen zijn de procedures voor het in dienst nemen van extra krachten in gang gezet.