Ware triomftocht voor Adele op Brit Awards 2016

Ze kwam, ze zag en ze overwon op de uitreiking van de Brit Awards: Adele. De Britse zangeres ging aan de haal met de prijzen voor beste Britse soloartiest bij de vrouwen, beste Britse single voor "Hello" en beste Britse album voor "25".

In de O2 Arena in Londen zijn vanavond naar jaarlijkse traditie de Brit Awards uitgereikt. Dat zijn de belangrijkste muziekprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Met vier nominaties was Adele bij voorbaat de gedoodverfde favoriet van de avond, een rol die ze ook heeft waargemaakt.

De zangeres won drie prijzen in de belangrijkste categorieën van de avond: beste Britse soloartiest bij de vrouwen, beste Britse single voor "Hello" en beste Britse album voor "25". Daarnaast kreeg ze ook nog een speciale "Global Success"-prijs voor het monstersucces dat ze de jongste maanden (wederom) beleeft sinds "25" is verschenen. Dat beeldje kreeg ze "uit handen" van de Britse astronaut Tim Peake vanuit het internationale ruimtestation ISS.

Bij haar dankwoorden verklaarde ze haar partner Simon Konecki meermaals uitdrukkelijk haar liefde. Ze sprak voorts haar steun uit voor zangeres Kesha en liet ook niet na haar fans te bedanken. "Ik dacht een poosje dat ik de weg kwijt was", verwees ze naar de radiostilte die voorafging aan "25". "Het is geweldig dat jullie allemaal zo lief voor me zijn. Niet slecht voor een meisje uit Tottenham dat niet van vliegen houdt!"

Het Verenigd Koninkrijk...

James Bay kreeg de prijs voor beste Britse soloartiest bij de mannen. Hij is bekend van singles als "Hold back the river" en "Let it go". zijn eerste album "Chaos and the calm" is in maart vorig jaar verschenen.

De prijs voor beste Britse groep van het jaar ging naar Coldplay. Het was al de vierde keer dat de band deze prijs in ontvangst mocht nemen. Hun jongste album "A head full of dreams" kwam eind vorig jaar uit. In zijn dankwoord sprak frontman Chris Martin zijn steun uit voor vluchtelingen overal ter wereld.

One Direction kreeg de prijs voor beste videoclip voor "Drag me down". De Welshe indierockband Catfish and the Bottlemen ging aan de haal met de prijs voor beste Britse doorbraak. Years & Years, die andere hype, bleef ondanks drie nominaties met lege handen achter.

...en daarbuiten

Vanavond zijn ook drie internationale prijzen uitgereikt in de categorieën beste soloartiest bij de mannen, beste soloartiest bij de vrouwen en beste groep.

De IJslandse zangeres Björk won in de categorie beste internationale soloartiest bij de vrouwen en dit al voor de vierde keer in haar carrière. Deze keer kon ze de prijsuitreiking evenwel niet bijwonen. De Canadese zanger Justin Bieber (foto onder) was wel aanwezig en kon zo zijn prijs voor beste internationale soloartiest bij de mannen persoonlijk in ontvangst nemen. De Australische band Tame Impala won tot slot de prijs voor beste internationale groep.

David Bowie

In de loop van de avond gaven verschillende artiesten optredens, onder wie ook sommige winnaars. Gaven het beste van zichzelf: Rihanna, Justin Bieber, Coldplay en uiteraard ook Adele.

Annie Lennox leidde het emotionele hoogtepunt van de prijsuitreiking in met een eerbetoon aan David Bowie, de Britse zanger en muzikant die begin dit jaar overleed. Hij kreeg postuum een British icon award, een prijs die acteur Gary Oldman in ontvangst nam. De Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde zong aansluitend enkele iconische nummers van Bowie in een medley.

Invision
Invision

BEKIJK: De hoogtepunten van de Brit Awards