"Europa heeft gefaald en veel tijd verloren in de vluchtelingencrisis"

Europa heeft onder leiding van Angela Merkel bijzonder veel tijd verloren in de vluchtelingencrisis, en betaalt daar nu de prijs voor. Dat heeft Bart De Wever gezegd in "Terzake". De N-VA-voorzitter was enorm scherp voor de Duitse bondskanselier, én voor Griekenland. Hij vindt dat het land te weinig moeite doet om de vluchtelingenstroom te controleren.

"Griekenland is al van dag één onderdeel van het vluchtelingenprobleem, niet van de oplossing. Het land lapt alle Europese regels aan zijn laars. Ze hebben de deuren van de Schengenzone opengezet. Ze zijn een transitland zonder écht asielbeleid. Ze laten iedereen doorlopen naar het noordwesten van Europa", stak De Wever van wal.

De N-VA-voorzitter wijst daarvoor met een beschuldigende vinger naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Europa heeft, onder leiderschap van Duitsland, totaal de verkeerde richting gekozen en veel tijd verloren. (...) Duitsland is gefaald in zijn leiderschap en betaalt daar de prijs voor. Groot-Brittannië organiseert zelfs een Brexit. Totale waanzin. We zijn de grondvesten onder Europa aan het wegslaan. Onze sociaal-economische stabiliteit is weg en mensen voelen hun culturele identiteit bedreigd. Dat wordt weg gerelativeerd. Ik kan niet meer volgen."

Ook voor Griekenland heeft De Wever geen goed woord over. Hij verwijt het land dat het zijn grenzen wagenwijd heeft opengezet. Wat hem betreft, zou het Europese asielbeleid moeten gestaafd zijn op drie fundamenten: gesloten buitengrenzen, een systematische uitwijzingspolitiek en een spreidingsplan als sluitstuk.

"Het spreidingsplan zal nooit werken als de buitengrenzen niet worden afgesloten. Maar nu is de kar voor het paard gezet. Als de deuren open blijven, gaan we er niet uit geraken."

Dat de buurlanden van Griekenland hun grenzen stilaan sluiten noemt De Wever dan weer een goede zaak. "Dan wordt Griekenland in plaats van een transitland een terminus. Dat wordt onhoudbaar. De dag dat men Griekenland niet meer uit geraakt, zullen er veel minder mensen naar Europa komen."

Moet Griekenland volgens De Wever dan uit de Europese Unie stappen, als ze zich niet aan de regels houden? "Ik ben fundamenteel sceptisch over deze Griekse regering. Ze hebben nog nooit iets gedaan wat ze beloofd hebben. Je ziet dat Tsipras nu plots wél bereid is tot toegevingen, genre pushbacks. Een kat in het nauw maakt rare sprongen."

De Wever: “Tsipras is een extreemlinkse demagoog”