"iPhone hacken in strijd tegen terrorisme zou slecht zijn voor VS"

Een iPhone deblokkeren in naam van de strijd tegen terrorisme, zou "slecht zijn voor Amerika". Dat heeft Apple-topman Tim Cook gezegd tijdens een interview met televisiezender ABC. Cook wil een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama over de kwestie, die te maken heeft met de schietpartij in San Bernardino waarbij vorig jaar 14 doden vielen.
Brendan SMIALOWSKI

De FBI wil toegang tot versleutelde informatie van de daders van de schietpartij. Apple heeft dat altijd geweigerd, zelfs nadat een rechter Apple had opgedragen om de FBI met software te helpen om toegang te krijgen tot die inhoud.

Software om een iPhone te hacken noemt Cook het "software-equivalent van kanker", dat nooit de wereld zou mogen worden ingestuurd. "Het gaat niet over deze telefoon", zei hij. "Het gaat over de toekomst. Het is een precedent dat niet mag gebeuren in dit land, of in eender welk ander land."

Volgens Cook dreigt de vraag van de FBI de "burgerrechten te vertrappelen" en begeven we ons zo op een gevaarlijk terrein, dat zou kunnen leiden tot meer gerechtelijke beslissingen, zoals het inbouwen van politiesoftware in toestellen. "Als de overheid vraagt aan Apple om dergelijke software te creëren, kan ze dat aan iedereen vragen", klinkt het.

Cook voegt nog toe dat hij van plan is president Barack Obama te spreken over het onderwerp, en laat ook weten dat zijn bedrijf bereid is om de zaak tot voor de Supreme Court te brengen.