"Minimumrente voor spaarboekjes is onhoudbaar"

De huidige minimumrente voor spaarboekjes is economisch onhoudbaar. Dat zegt de topman van de bank Belfius, Jos Clijsters. De bank heeft voor het eerst sinds de overname door de Belgische staat een dividend uitbetaald.
Jasper Jacobs
Jos Clijsters

De wet verbiedt banken om onder 0,11 procent rente gaan. Maar door het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank is zelfs die minimumrente te hoog. "Het is economisch totaal onlogisch dat wij geld dat klanten ons geven met verliezen moeten wegzetten", zegt Clijsters.

"Het zal ervan afhangen hoe lang dat houdbaar is, maar de minister van Financiën zal dit zeer nauw moeten opvolgen. Ik zie in het buitenland dat sommige banken pleiten om een negatieve rente toe te laten vanaf een bepaald groot bedrag op een spaardeposito om de schizofrene effecten die dat zou kunnen meebrengen te vermijden."

Dividend

Bij de voorstelling van de jaarresultaten van Belfius maakte Clijsters bekend dat de bank over het boekjaar 2015 een winst van 506 miljoen euro heeft gemaakt (+10 procent) en een dividend van 75 miljoen euro heeft uitbetaald. Dat is een jaar eerder dan voorzien.

Belfius, de vroegere Belgische tak van Dexia, werd genationaliseerd nadat die laatste in zware financiële problemen gekomen was. Het dividend gaat dan ook volledig naar de Belgische schatkist. Op termijn zou de regering voor een verkoop of beursgang, al dan niet deels, kunnen opteren, maar volgens Clijsters is dat momenteel niet aan de orde.