"Vrees en verering voor BBC-ster Savile hielden seksueel geweld toegedekt"

Bij de Britse openbare omroep BBC heerste indertijd een "cultuur van verering en vrees" voor de vedetten, zodat sterpresentator Jimmy Savile weinig in de weg werd gelegd voor grootschalig seksueel misbruik. Dat blijkt uit een rapport. De BBC was als instelling zelf niet op de hoogte van de feiten omdat medewerkers en verantwoordelijken hun mond hielden.

Savile was een echte ster in de jaren 70 en 80, onder meer als presentator van het programma "Top of the pops" en "Jim'll Fix It". In 2011 stierf hij op 84-jarige leeftijd. Een jaar later brak het schandaal rond zijn seksueel misbruik los.

De BBC vroeg aan de voormalige rechter Dame Janet Smith om een onafhankelijk onderzoek te voeren. De resultaten daarvan zijn vandaag gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Savile in de context van zijn werk bij de BBC alleen al 72 mensen seksueel heeft misbruikt. Het jongste slachtoffer was acht jaar oud. De meeste gevallen gebeurden in de jaren 70, en houden verband met zijn werk voor "Top of the pops".

Een andere vaststelling van het rapport: "Savile gebruikte zijn sterrenstatus en bekendheid om een monsterlijk gedrag te cultiveren."

"Een cultuur van angst binnen de BBC... Nog steeds"

De rol van de omroep BBC blijkt enigszins ambigu in het hele verhaal. "Bepaalde verantwoordelijken en medewerkers wisten wat Savile deed. Ik heb echter geen bewijs gevonden dat de BBC - als instelling - op de hoogte is geweest van het misbruik", aldus Dame Janet Smith.

Diegenen die dat wel waren, hadden de alarmbel moeten luiden maar deden dat niet waardoor de top van de Britse openbare omroep niet op de hoogte was. Mensen hielden hun mond omdat ze vedetten wilden sparen, uit vrees om talent te verliezen, blijkt uit het rapport. "De meeste mensen bij de BBC toonden een enorm respect voor talent, omdat die mensen onaantastbaar leken", klinkt het.

Toch heeft de BBC verschillende kansen gekregen om het misbruik te stoppen, maar lieten ze die schieten "omdat de BBC meer leek in te zitten met haar reputatie dan met de bescherming van jonge meisjes".

Bovendien bestaat er volgens het onderzoek nog steeds een cultuur van angst binnen de BBC. "Er is een cultuur om geen klachten in te dienen over het gedrag van talenten."