Belgische gezinnen hebben voor het eerst meer schulden dan inkomen

Voor het eerst zijn de schulden van de Belgische gezinnen groter dan hun gezamenlijk jaarinkomen na belastingen. Dat schrijft De Tijd. Belgen gaan de laatste tijd namelijk steeds vaker een hypotheeklening aan om een huis te kopen, aangemoedigd door de zeer lage rente. Bij economen doet de schuldgroei enkele knipperlichten afgaan.

Eind september vorig jaar klom de schuldgraad van de gezinnen naar 100,6 procent van het jaarinkomen. Ons land drijft daarmee verder weg van de eurozone, waar de gezinsschulden al een tijdje dalen en onder het Belgische niveau liggen.

Ruim 80 procent van die schulden komt van hypotheekleningen. "Dat betekent dat in België meer en meer mensen niet uit eigen middelen een huis kopen, maar zich fors in de schulden steken", stelt econoom Geert Noels vast. "Uiteraard zet een lage rente aan om grotere bedragen te lenen, maar dat vertaalt zich wel in hogere huizenprijzen. Met andere woorden: de Belg kan meer lenen, maar de betaalbaarheid van de huizen is niet verbeterd."

Het etiket dat Belgen grote spaarders zijn, is dus stilaan aan het verdwijnen. Ook al omdat het spaarboekje amper nog iets opbrengt.

Volgens de Nationale Bank blijft de financiële positie van gezinnen "al met al robuust" dankzij het grote financiële vermogen van de Belgen. Maar de ongelijke verdeling van dat vermogen -vooral aangehouden door gezinnen zonder hypotheekschuld- creëert wel "risicohaarden" in de hypotheekmarkt.