Burgemeester Vorst hekelt vage regelgeving veiligheidsmaatregelen

Burgemeester van Vorst Marc-Jean Ghyssels (PS) hekelt de aanhoudende onduidelijkheid over wat veiligheidsmaatschappijen wel en niet mogen doen. Dit werkt volgens hem de veiligheidsmaatregelen tegen die hij had getroffen voor het concert van Eagles of Death Metal in Vorst Nationaal.

Vanavond geeft Eagles of Death Metal een concert in Vorst Nationaal. Het was deze band die op 13 november vorig jaar op het podium van de Bataclan in Parijs stond toen gewapende mannen de concertzaal binnendrongen en het vuur op de concertgangers openden.

Voor het concert van vanavond had Ghyssels een versterking van de veiligheid gevraagd in de vorm van een metaaldetector en een systematische fouillering van de verwachte 2.500 toeschouwers. Volgens hem heeft de veiligheidsmaatschappij dit geweigerd. Die legde uit dat dergelijke firma's beboet werden door vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken, omdat ze hetzelfde hadden gedaan in Flanders Expo en het Autosalon.

Ghyssels zei nog dat de Brusselse politiezone Zuid een twintigtal agenten naar de kust had moeten sturen om bij te springen in de grenscontroles met Frankrijk, terwijl diezelfde agenten de veiligheid van een station moeten verzekeren en zich met de gevangenissen moeten bezigheid, naast hun lokale opdrachten.