CropDesign Zwijnaarde sluit de deuren

Biotechnologiebedrijf CropDesign in Zwijnaarde, bij Gent, sluit de deuren. Dat heeft moederbedrijf BASF op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. 100 banen staan op de helling.

Aanleiding is een heroriëntering van het onderzoek rond plantenbiotechnologie bij BASF. De Duitse chemiereus wil meer de focus leggen op projecten met de "hoogste zakelijke en technische haalbaarheid", aldus het bedrijf in een mededeling.

Hierdoor worden wereldwijd 350 jobs afgebouwd, waarvan 180 in Europa. Voor België zou het om ongeveer 100 van de 140 banen gaan. Als gevolg daarvan sluit CropDesign in Zwijnaarde de deuren. Het onderzoekscentrum van CropDesign in Nevele blijft wel behouden.

CropDesign voert in Zwijnaarde onderzoek naar de verbetering van rijstoogsten en maïs. "Er is de techniciteit van het onderzoek. De verwachte producten kennen bovendien vertraging, en de wetgeving wordt strikter. Het wordt ook steeds moeilijker om partners te vinden voor commercialisering", aldus een woordvoerster.

CropDesign maakt deel uit van BASF Plant Science, gespecialiseerd in gentechnologie voor opbrengstverhoging, tolerantie tegen droogte en verbeterde opname van voedingsstoffen bij planten zoals maïs en rijst. Het heeft een volautomatische serre voor fenotypering van planten in gebruik.