Directie Belgocontrol begrijpt demarche vakbond niet

De directie van luchtverkeersleider Belgocontrol begrijpt de demarche niet van ACV, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Secretaris Kurt Callaerts dreigt met harde acties indien niet wordt geluisterd naar de vakbond. De belangrijkse struikelsteen, de disponibiliteit, is immers een zaak van de regering, argumenteert Belgocontrol.

De belangrijkste struikelsteen is de disponibiliteit: de leeftijd waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken. Tot 2014 was dat op 55 jaar. De periode van vijf jaar tot hun officieel pensioen werden ze uitbetaald aan 85 procent van hun loon.

In het kader van de pensioenhervorming was er een tijdelijk voorstel tot eind 2019. Wie voor eind 2016 op disponibiliteit ging, kon dat aan de bestaande voorwaarden. Voor wie na 2016 op disponibiliteit ging, werd bovenop de disponibiliteit een extra regeling uitgewerkt voor 14 maanden.

De bonden hebben het dossier van de disponibiliteit weer op tafel gelegd. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft daarop een voorstel uitgewerkt: de minimumleeftijd waarop luchtverkeersleiders op disponibiliteit kunnen, zou tegen 2022 stelselmatig worden opgetrokken tot 58 jaar.

Normaal was volgende week woensdag overleg gepland tussen de bonden en minister, maar voor de vakbonden is dat overleg "overbodig" geworden, aldus ACV-secretaris Callaerts. Hij verwijst naar de wet, die stelt dat Belgocontrol een autonoom overheidsbedrijf is en dus zelf alles regelt wat het personeel aangaat. "De oplossing ligt bij Belgocontrol."