Een foto uit de oude doos? Google vertelt u waar die is genomen

Google experimenteert met een nieuwe toepassing die via herkenningssoftware weet waar een foto is genomen. In "De wereld vandaag" geeft William Visterin van Computable tekst en uitleg.

"Planet". Zo heet de toepassing die Google momenteel voorbereidt en die in theorie bij elke foto kan vertellen waar het kiekje precies is genomen. "De toepassing doet dat op basis van herkenningssoftware", zegt Visterin in "De wereld vandaag". "Een beetje zoals Facebook nu al herkenningssoftware gebruikt om gezichten een naam te geven."

Volgens Visterin kan "Planet" zowel recente foto's als foto's uit de oude doos aan een locatie toewijzen. "Momenteel gaat het nog om een proefproject, maar waarschijnlijk duikt "Planet" vroeg of laat op in één van de producten van Google. Over een aantal maanden of jaren zal Google u kunnen vertellen waar u een foto hebt genomen als u dat zelf niet meer weet."

"De toepassing is leuk voor puur individueel gebruik, maar even goed is "Planet" handig voor politieonderzoek. Het lukt evenwel niet voor alle foto's. Een foto van de Eiffeltoren herkennen is een fluitje van een cent want die is al miljoenen keren gefotografeerd. Een foto van uw keuken vlak voor een renovatie is bijzonder moeilijk te herkennen. Behalve als u een feestje hebt gegeven waarbij foto's zijn genomen die nadien op het internet zijn verspreid."