En de winnaar bij FIFA is ... - Frank Van Laeken

Morgen weten we eindelijk hoe de opvolger van de geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter zal heten. Frank Van Laeken is er zeker van dat hij de winnaar al kent. Vijf kandidaten van drie continenten dingen naar de hoogste eer, al mag je door alle schandalen stilaan ook van 'oneer' gewagen.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
faye pynaert

Frank Van Laeken is freelance sportjournalist en columnist. Hij volgt voor deredactie.be de maatschappelijke discussie over sport.

Blatter zelf overleefde een zoveelste omkoopschandaal niet en zijn gedoodverfde opvolger, UEFA-voorzitter Michel Platini, werd eveneens geschorst omdat hij 2 miljoen euro heeft ontvangen van de FIFA voor onduidelijke diensten. Om u tijd te besparen: het wordt Gianni Infantino.

De Omhelzing. Als er één beeld uit 2015 hypocrisie, machtswellust en dirty politics illustreerde was het wel de gladde manier waarop Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond, zijn collega Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond, feliciteerde na diens herverkiezing op 29 mei, nadat hij eerder wekenlang stevig had bepleit dat Blatter zich moest terugtrekken vanwege alle schandalen binnen de FIFA.

Dolksteek

Dat komt zo. Platini, die in januari 2007 werd verkozen tot UEFA-voorzitter, had van Blatter de belofte gekregen dat hij in 2015 vrij spel kreeg om zich kandidaat te stellen om de FIFA te leiden. De hoogbejaarde FIFA-voorzitter, 79, achtte zijn tijd gekomen. Maar net als in 2011 besliste Blatter op het allerlaatste moment toch nog zijn kandidatuur in te dienen.

Voor Platini een dolksteek in de rug, vandaar zijn ultieme poging om Blatter uit de race te laten stappen. Toen dat niet lukte en Blatter toch werd herkozen, volgde De Omhelzing, omdat Platini wist dat hij Blatter bij een volgende gelegenheid nog nodig zou hebben. En gewiekst 'politicus' en gewezen marketeer Blatter wist dat hij komaf moest maken met die opdringerige Fransman, ex-topvoetballer.

Vier dagen nadat Blatter had getriomfeerd op het FIFA-congres kondigde hij alsnog zijn aftreden aan en prikte hij 26 februari 2016 als datum voor buitengewone voorzittersverkiezingen. Nauwelijks een maand later stelde Platini zich kandidaat, waarop prompt allerlei informatie over dubieuze transacties de pers bereikten.

Toeval? Geloof het maar niet. Blatter heeft laden vol geheime informatie over vriend en vijand. Zo is hij bijna achttien jaar aan de macht kunnen blijven, zo heeft hij concurrenten gekraakt en vroegere medestanders de dieperik in geholpen. En dus lekte plots uit dat Platini in 2011 twee miljoen euro FIFA-geld had ontvangen voor onduidelijke diensten die dateerden uit ... 2002. Zowel Blatter als Platini werden in december voor acht jaar geschorst.

Vijf kandidaten

Adieu, monsieur Platini. Auf wiedersehn, Herr Blatter. Maar wie wordt dan wel de nieuwe FIFA-voorzitter? Er zijn vijf kandidaten.

Eén

De eerste kennen we nog van de vorige verkiezingen: prins Ali bin Hoessein (40), zoon van wijlen koning Hoessein van Jordanië, voorzitter van de Jordaanse voetbalbond, ondervoorzitter van de FIFA. Als enige tegenstander van de voor de zoveelste keer onrechtstreeks in opspraak gekomen Blatter verzamelde hij in mei vorig jaar amper 73 op 206 stemmen. Blatter had er 133 en Ali gooide de handdoek in de ring om een vernedering in de tweede stemronde te vermijden. Ali's grootste verdienste is dat hij ervoor gezorgd heeft dat de hijab weer is toegelaten in het vrouwenvoetbal.

Opmerkelijk: Ali stelde zich kandidaat in september, twee maanden na Platini. En: de andere vier kandidaten lieten pas van zich horen nadat Platini in oktober tijdelijk geschorst was, in het volle besef dat ze mét Platini geen schijn van een kans zouden maken.

Twee

Eén van hen is sjeik Salman bin Ibrahim al-Khalifa (50), voorzitter van de overkoepelende Aziatische voetbalbond, lid van de koninklijke familie van Bahrein.

Een man met een grote invloed achter de schermen van het internationale topvoetbal, zo wordt gezegd. Salman wordt er door Human Rights Watch van beschuldigd dat hij in 2011 150 sporters die betoogden voor democratie in Bahrein liet opsluiten en folteren.

Drie

De Fransman Jérôme Champagne (57) is nummer drie. Hij werkte in verschillende hoge functies bij de FIFA tussen 1999 en 2010, onder meer als adjunct-secretaris-generaal en persoonlijk adviseur van de voorzitter. Vreemd dat iemand die elf jaar in het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich heeft rondgelopen en daar nooit iets van corruptie heeft opgemerkt, nu wil scoren met een campagne voor een 'propere FIFA'.

Vier

Op naar Mosima Gabriel 'Tokyo' Sexwale (62), een Zuid-Afrikaanse zakenman, ex-minister van zijn land. Hij kreeg de bijnaam Tokyo omdat hij van karate houdt. Was een goede vriend van wijlen Nelson Mandela en zat zelf ook dertien jaar opgesloten op Robbeneiland. Verdiensten voor het voetbal? Onduidelijk.

Vijf

Last but, in dit geval zeer zeker, not least, is de 45-jarige Zwitser van Italiaanse komaf Gianni Infantino, secretaris-generaal van de UEFA, rechterhand van Platini. U kent de man van lotingen van grote toernooien op tv: spreekt vlot een taal of zes, ziet er hip uit, oogt jong en dynamisch.

Hij maakte zijn kandidatuur pas bekend nadat duidelijk geworden was dat zijn baas was afgeserveerd en kreeg onmiddellijk de steun van het voltallig uitvoerend comité van de UEFA. Hij is ook de favoriete kandidaat van onze eigen voetbalbond. Wees gerust: hij zal het halen.

Opvallend: geen kandidaat uit Zuid-Amerika. Niet verwonderlijk: als er ergens sprake was van corruptie bij FIFA-vertegenwoordigers tijdens de Blatterperiode, dan was het in Centraal- én Zuid-Amerika. Heel wat mensen met ambities zijn geschorst of waren dat in een recent verleden. Nog opvallend: de kandidaten zijn relatief jong voor een organisatie die tot op heden meer op een geriatrisch centrum dan op een modern bedrijf leek.

Wortels

Beloften. Daar draait het rond bij verkiezingen. En dus putten de kandidaten zich uit om zoveel mogelijk van de 209 lidstaten achter zich te krijgen. Prins Ali belooft de aangesloten leden dat hun jaarlijkse financiële tegemoetkoming vanuit de FIFA zal stijgen van 320.000 naar 1.280.000 euro. Ha, de wortel van het geld!

Jérôme Champagne mikt vooral op de 100 leden met de minste inkomsten. Hij wil hun inkomsten verdubbelen tot 640.000 euro. En hij wil dat er in het uitvoerend comité meer vertegenwoordigers zitten van niet-Europese landen. Ha, de wortel van het geld én invloed!

Sjeik Salman belooft dat hij 'na een initiële fase' een niet-uitvoerende voorzitter zal worden, om zo de 'politieke' invloed uit het wereldvoetbal te bannen. Ha, de wortel van de zuiverheid!

Tokyo Sexwale zegt dat hij er als voorzitter voor zal zorgen dat de verdeling van de deelnemende landen aan de wereldbeker eerlijker zal gebeuren — versta: meer niet-Europese landen — en hij wil ook een correctere verdeling van fondsen tussen de overkoepelende voetbalbonden, al is het onduidelijk over welke bedragen het gaat. Ha, de wortel van het sportieve prestige én het geld!

Gianni infantino, ten slotte, pleit voor een duidelijker scheiding van bestuur en administratie, én voor een uitbreiding van de wereldbeker tot veertig landen. Ha, de wortel van de zuiverheid én van het sportieve prestige!

Doofpot

Meer democratie binnen de FIFA, dat bepleiten ze alle vijf. Maar toen het Europees Parlement hen eind januari op initiatief van onder anderen Ivo Belet (CD&V) uitnodigde om hun visie te komen toelichten in een open debat, gaf alleen Champagne present. De anderen haakten af, zogezegd omdat deelname aan het debat zou indruisen tegen de FIFA-statuten. Vreemde statuten, daar in Zürich.

De FIFA heeft een ernstige kans gemist om de augiasstal op te ruimen, alle corrupte of verdachte elementen tijdelijk of definitief opzij te zetten, externen bij de dagelijkse werking te betrekken, de wereldvoetbalbond open te stellen voor externe controle.

De vijf kandidaten kondigen dan wel aan dat ze hervormingen willen en strenger zullen optreden tegen wanpraktijken, maar ze zijn wel — op Tokyo Sexwale na — gepokt en gemazeld in een organisatie die de afgelopen vijf jaar meer dan de helft van de leden van het uitvoerend comité zag opstappen omdat ze betrokken waren in één of meerdere schandalen.

De kans op een doofpot is veel realistischer dan dat nu eindelijk komaf wordt gemaakt met jaren van corruptie en vriendjespolitiek. Rien ne va plus, in het hoogste orgaan van het voetbal. Dat is méér dan bedenkelijk: het is een regelrechte schande.

WK met 40 landen

Waarom Infantino het uiteindelijk makkelijk zal halen? Eén, hij geniet de steun van de UEFA-leden en van de Zuid-Amerikaanse voetballanden, goed voor 64 stemmen in totaal, dat is een comfortabele uitgangspositie als je weet dat je twee derde van de stemmen moet halen in de eerste stemronde en een gewone meerderheid volstaat bij een eventuele tweede stemronde.

Twéé, hij zal de steun krijgen van heel wat landen uit andere continenten omdat zij onder zijn voorzitterschap meer kans maken op deelname aan de wereldbeker.

Dríe, hij is onbesproken.

Veertig landen op een WK, je moet er als voetballiefhebber niet aan denken. Kwantiteit zou het alweer halen op kwaliteit. Tegen de finale strompelen de acteurs over het veld. Arm voetbal. En ook: zelfs met een veel jongere voorzitter dreigt alles bij de FIFA bij het oude te blijven.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.