Engie lanceert transformatieplan

Het Franse energiebedrijf Engie, het voormalige GDF Suez, heeft vandaag een strategisch transformatieplan aangekondigd. In 2015 belandde het moederbedrijf van Electrabel diep in het rood.

Engie diende over 2015 een verlies van 4,6 miljard euro in de boeken te schrijven, als gevolg van 8,7 miljard euro aan afschrijvingen. De omzet daalde 6,4 procent tot 69,9 miljard euro. Periodiek hield de groep 2,6 miljard euro over, een daling met 5 procent.

Voor de jaren 2015 en 2016 stelt Engie nog een dividend voor van één euro per aandeel en van 0,70 euro voor de periode 2017-2017.

Engie lanceerde vandaag een ambitieus transformatieplan over de volgende drie jaar. De groep wil zich minder blootstellen aan grondstofprijzen en zich meer richten op activiteiten die weinig CO2 uitstoten. Daarvoor dient de volgende jaren voor 15 miljard euro aan activiteiten te worden afgestoten, en tegen 2018 bespaard te worden op de operationele kosten.