Europees Parlement wil wapenembargo tegen Saudi-Arabië

Het Europees Parlement heeft zich vandaag in een resolutie over de oorlog in Jemen uitgesproken voor een wapenembargo tegen Saudi-Arabië. Het halfrond bekritiseert de luchtaanvallen op Jemen en de zeeblokkade, die intussen duizenden doden hebben geëist.
Saudi-Arabië is betrokken bij de oorlog in Jemen.

De Europees Parlementsleden veroordelen "de luchtaanvallen van de door Saudi-Arabie geleide coalitie en de zeeblokkade tegen Jemen, die geleid hebben tot duizenden doden en het land voort gedestabiliseerd hebben". Ze vragen de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini om "een initiatief te nemen om een wapenembargo tegen Saudi-Arabië in te voeren".

De Saudi's voeren sinds maart vorig jaar een soennitische coalitie aan tegen de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. Iran wordt ervan beschuldigd die rebellen te steunen. De rebellen controleren grote delen van het grondgebied, waaronder de hoofdstad Sanaa. De internationaal erkende regering zetelt in het zuidelijke Aden.

De parlementsleden roepen de betrokken partijen op een staakt-het-vuren in acht te nemen, de aanvallen op burgers en hulpverleners te stoppen en toegang te verlenen voor humanitaire hulp. Ongeveer tachtig procent van de Jemenitische bevolking heeft dringende humanitaire hulp nodig.