Frankrijk verbaasd over Belgische grenscontroles

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is verbaasd over de beslissing van ons land om controles te houden aan de Frans-Belgische grens. Ons land vreest namelijk dat er meer vluchtelingen naar België zullen komen, als Frankrijk een deel van het vluchtelingenkamp in Calais sluit. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat Europa en Frankrijk wel degelijk vooraf op de hoogte zijn gebracht.

Volgens Cazeneuve zijn een deel van de bewoners van het kamp in Calais via België in Frankrijk terechtgekomen. Dat net ons land nu grenscontroles invoert, vindt Cazeneuve vreemd. "Deze beslissing lijkt ons vreemd en de motieven al evenzeer", aldus de minister in Brussel, waar hij vergadert met zijn Europese ambtsgenoten.

Onze minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat ons land alle procedures heeft gevolgd om Europa en Frankrijk over de grenscontroles in te lichten. Hij benadrukt dat de controles ook echt nodig zijn. "Ik denk dat de cijfers dat ook bewijzen. De dag voor de actie, toen we gewoon controles in het binnenland deden, hebben we 32 mensen in Adinkerke opgepakt en de eerste actiedag heeft al tot 100 betrokkenen geleid. Maar ik heb ook begrip voor de situatie in Frankrijk en daarom heb ik in een brief aangeboden om over het terugkeerbeleid een gemeenschappelijk beleid uit te werken."