Griekenland roept ambassadeur in Wenen terug

Griekenland roept zijn ambassadeur in Wenen terug voor overleg. Dat heeft Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Athene is boos dat het niet was uitgenodigd op een bijeenkomst van Oostenrijk met de Balkanlanden over de vluchtelingencrisis.
2012 Getty Images

Het terugroepen van de ambassadeur is bedoeld "om de vriendelijke relaties tussen de twee landen en volkeren te bewaren", zegt de mededeling van Buitenlandse Zaken in Athene.

Op de vergadering met de Balkanstaten gisteren is besloten om de maatregelen om het aantal vluchtelingen te beperken te coördineren. Daardoor zitten duizenden vluchtelingen die in Griekenland zijn aangekomen, maar niet mogen doorreizen, vast aan de grens met Macedonië.

"Unilaterale stappen om de vluchtelingencrisis op te lossen en het verbreken van internationale en Europese wetten door EU-lidstaten zijn een manier om de grondbeginselen van de Europese eenmaking te ondermijnen", zegt het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken. "De verantwoordelijkheid voor de migratie en de vluchtelingencrisis kan niet door 1 land gedragen worden."