Ibrahim Maalouf, Kamasi Washington, St Germain en Ibeyi op Gent Jazz

De populaire Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf, tenorsaxofonist Kamasi Washington, Ludovic Navarre (St Germain) en de Frans-Cubaanse tweelingzussen Ibeyi zijn de eerste namen die de organisatie van Gent Jazz Festival bekendgemaakt heeft. Gent Jazz loopt dit jaar van 7 tot 16 juli.
Ibeyi

"Onder de projecttitel "Kalthoum" slaagt Ibrahim Malouf er als geen ander in om, met een ode aan een van de grote Egyptische diva's, Oosterse en Westerse muziektradities met elkaar te verzoenen", zegt organisator Bertrand Flamang. "Tegelijk geeft hij alweer een nieuwe gelaagdheid en een ander kleurenpalet aan het rijke jazzgenre." Op Gent Jazz Festival treedt Maalouf aan met topmuzikanten zoals Scott Colley (contrabas) en Mark Turner (saxofoon).

Het festival strikte ook tenorsaxofonist Kamasi Washington. "Met "The epic" maakte Kamasi Washington een van dé absolute jazzplaten van 2015, een monumentaal en ambitieus werkstuk dat overloopt van goesting, intensiteit, virtuositeit en gedrevenheid", aldus Flamang.

Maalouf en Washington spelen op donderdag 7 juli, die dag staat ook het Wout Gooris Trio op de affiche, dat is de winnaar van de wedstrijd Jong Jazztalent Gent 2015, en Terence Blanhard, die met zijn E-Collective de wereld van grooves en funk exploreert.

Op 15 juli zakt Ludovic Navarre, bekend onder het pseudoniem St Germain, naar de Bijloke af. "Ruim vijftien jaar na het megasucces van "Tourist", een plaat waarop zwoele deep house op een originele manier werd vermengd met jazz, gaat Ludovic Navarre nu de West-Afrikaanse toer op", zegt Flamang. Die avond staan ook de Frans-Cubaanse tweelingzussen Naomi en Lisa-Kaindé Diaz, dochters van Buena Vista Social Club-percussionist wijlen Miguel Anga Diaz, op de affiche. Zij brengen een mix van muziek uit de Cubaanse Yoruba-cultuur, doorspekt met elementen uit de pop, hiphop, elektronica en jazz.