Koerden stemmen in met staakt-het-vuren in Syrië

De Koerdische militie YPG heeft na het Syrisch regime en de eerste rebellengroepen ingestemd met het voor vrijdag op zaterdag om middernacht geplande staakt-het-vuren in het door een burgeroorlog geteisterde land. YPG-woordvoerder Redur Xelil verklaarde dat het door de VS en Rusland aangekondigde bestand van groot belang is. Ook de met het gematigde Vrije Syrische Leger (FSA) verbonden en invloedrijke rebellengroep Zuidfront schaarde zich achter het staakt-het-vuren.

De VS en Rusland waren het maandag over het bestand eens geworden. Dat moet vrijdag om 23.00 uur Belgische tijd ingaan. Alle conflictpartijen moeten tegen vrijdagmiddag verklaren of ze achter het staakt-het-vuren staan, met uitzondering van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en het al Nusra Front, het Syrisch filiaal van het terreurnetwerk al Qaeda, die uitgesloten werden.

Rusland riep alle conflictpartijen op het bestand te respecteren. "We hopen dat er geen provocaties gebeuren", zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Sacharova, in Moskou. "Alle partijen moeten van deze kans gebruikmaken".

De YPG-woordvoerder verklaarde dat de Volksbeschermingseenheden zich het recht voorbehouden om aanvallen te beantwoorden. De YPG is de gewapende Syrische tak van de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD, het Syrisch filiaal van de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK). De militie heeft het grootste deel van het grensgebied met Turkije in handen. Daar hebben de Koerden een zelfbestuur opgericht. De YPG is tegelijkertijd een belangrijke en succesvolle bondgenoot van het Westen in de strijd tegen de IS.

Turkije bestrijdt de YPG echter, omdat het land wil optreden tegen Koerdische autonomie, ook over zijn landsgrenzen. De Turkse premier Ahmet Davutoglu riep op de YPG net als de IS en het al-Nusra Front uit te sluiten van het staakt-het-vuren. Turkije acht zich niet verplicht zich aan het bestand te houden, in geval van een aanval van YPG. "Als een partij een gevaar vormt voor Turkije, als het om de veiligheid van Turkije gaat, dan is dit staakt-het-vuren voor ons niet bindend", verklaarde Davutoglu. De Turkse strijdkrachten bestoken de Koerdische Syriërs vanop eigen bodem al wekenlang met zware artillerie.

Regime en gematigde oppositie akkoord

De Syrische president Bashar al-Assad had gisteren in een telefoongesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin verklaard dat het regime het bestand zou respecteren. Ook het in de Saoedische hoofdstad Riyad zetelende Hoge Onderhandelingscomité (HNC) van de tegenstanders van Assad heeft gisteren ingestemd met het staakt-het-vuren, maar sprak in een verklaring echter van een proefperiode van twee weken.

Tegelijkertijd hekelde het HNC vele punten in het akkoord tussen de VS en Rusland. Zo ontbreekt er een neutrale instantie om bijvoorbeeld de verantwoordelijken voor de schending van de wapenstilstand aan te duiden. De oppositie vreest dat Syrië en Rusland van aanvallen tegen de IS en het al Nusra Front gebruik zouden maken om ook andere rebellengroepen te viseren.

Voortzetting vredesgesprekken

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, zal vrijdagavond laat nieuwe informatie geven over de hervatting van de begin februari opgeschorte vredesgesprekken in Genève. De aankondiging zal na het begin van het bestand volgen, verklaarde de Mistura.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in Washington bevestigd dat de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het regime in Teheran, bezig is met troepen terug te trekken uit Syrië, maar dat wapenleveringen worden voortgezet. Hij noemde echter geen cijfers, noch een mogelijke bron.

Iran, bondgenoot van Assad, heeft officieel geen soldaten naar Syrië gestuurd, maar militaire adviseurs van de Revolutionaire Garde, die bevel zouden voeren over sjiitische milities van de Libanese Hezbollah en Iraanse, Iraakse en Afghaanse vrijwilligers. Sinds begin oktober zijn een honderdtal commandanten van de Garde gedood in Syrië.