Milquet "onthutst" over Waalse filmprijzen voor Vlaamse acteurs

Minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet (CDH) is "onthutst" over de uitreiking van twee Waalse filmprijzen aan de Vlaamse acteurs Wim Willaert en Veerle Baetens. Dat heeft ze gezegd in de bevoegde parlementscommissie. In een reactie laat burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte (SP.A) fijntjes weten dat een Franstalige actrice afgelopen zomer een Vlaamse acteerprijs heeft gekregen op het Filmfestival van Oostende. "Niemand heeft toen "onthutst" gereageerd."

In de bevoegde commissie van het parlement van de Franse gemeenschap is Milquet ondervraagd over de Magritte du Cinéma, de belangrijkste filmprijzen in Franstalig België. Die zijn op 6 februari jongstleden uitgereikt. Jaco Van Dormael was de grote winnaar van de avond met de prijs voor beste scenario, beste regisseur en beste film voor "Le tout nouveau testament".

Opvallend: zowel de prijs voor beste acteur als die voor beste actrice ging naar een Vlaming, respectievelijk Wim Willaert voor zijn rol in "Je suis mort, mais j'ai des amis" en Veerle Baetens voor haar rol in "Un début prometteur".

Milquet verborg vandaag niet dat het haar niet lekker zat dat Willaert en Baetens die prijzen in de wacht hebben gesleept. "Ik ben onthutst en ik was onthutst tijdens de ceremonie", zo bekende de minister aan de volksvertegenwoordigers. "Dit verdient een debat."

De Franstalige christendemocrate wees erop dat de keuze voor twee Vlaamse acteurs zeker een signaal van openheid naar andere talenten is. "Maar was dit signaal van openheid noodzakelijk? Ik zou niet willen dat dit de indruk wekt dat we in onze eigen gemeenschap geen talent hebben."

Het rumoer rondom de toekenning van de prijzen aan Vlaamse acteurs stemt Milquet tot nadenken over een eventueel samengaan van de Belgische filmprijzen, namelijk de Vlaamse Ensors en de Franstalige Magrittes. "Het is een discussie die we zouden kunnen voeren. Indien de prijzen zouden worden verenigd, zou er minder polemiek bestaan."

Babetida Sadjo

Burgemeester Johan Vande Lanotte van Oostende toont weinig begrip voor de uitlatingen van Milquet. In een gesprek met deredactie.be benadrukt hij dat een Franstalige actrice afgelopen zomer bekroond is op de Ensors. Dat zijn dan weer belangrijke Vlaamse filmprijzen die jaarlijks tijdens het filmfestival van Oostende worden uitgereikt.

"Babetida Sadjo heeft de Ensor voor beste actrice in een bijrol gewonnen voor haar vertolking in de film "Waste land"", zegt hij. "Niemand in Oostende heeft toen "onthutst" gereageerd. Wel integendeel, de mensen vonden het sympathiek."

"Ik begrijp niet dat Milquet "onhutst" reageert omdat Willaert en Baetens een Franstalige filmprijs hebben gekregen. Ik dacht dat we dit stadium al een jaar of veertig achter ons hadden gelaten. Willaert speelt trouwens mee in tal van Franstalige films. Hij woont in Nieuwpoort, is dat nu zo'n groot probleem?"

Samenwerkingsakkoord

Vandaag heeft Milquet overigens ook een samenwerkingsakkoord voor film gesloten met de Nederlandse minister van Cultuur Jet Bussemaker. Concreet engageren de Franse gemeenschap in België en Nederland zich om samen coproducties op touw te zetten. Ook met de meeste andere landen van de Europese Unie heeft de Franse gemeenschap al zo'n akkoord.

Daarnaast zijn er ook bilaterale akkoorden met prioritaire partners als Frankrijk en Zwitserland. Met Chili, Mexico, Brazilië en Uruguay lopen momenteel onderhandelingen om eveneens coproducties uit de grond te stampen.