NAVO stuurt geen boten terug, wel mensen die ze zelf redt

Naar aanleiding van de start van de NAVO-missie in het oosten van de Egeïsche Zee heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg de missie van de patrouilleschepen van het bondgenootschap verduidelijkt. Die zullen in de eerste plaats patrouilleren in coördinatie met Griekenland en Turkije. Ze zullen zelf geen bootjes met vluchtelingen tegenhouden, maar als er drenkelingen worden gered, zullen die wel degelijk naar Turkije worden teruggebracht.

"Het is niet de taak van de NAVO om boten terug te sturen", zegt Stoltenberg in een persmededeling. "Wij geven essentiële informatie door die de Griekse en Turkse kustwacht, maar ook Frontex in staat moeten stellen hun werk te doen."

Als mensen in nood zijn, moeten de NAVO-schepen wel helpen. "Mensen in nood moeten altijd worden geholpen, dat geldt ook voor NAVO-schepen. Geredde vluchtelingen worden teruggebracht naar Turkije", aldus Stoltenberg. Hij voegt eraan toe dat "onze naties tijdens hun opdracht het nationale en internationale recht zullen respecteren".